Genel

Uganda'da devam eden yoğun yağışlar 1 milyondan fazla kişiyi etkiledi

Uganda Yardım, Afet Hazırlığı ve Mülteciler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkedeki 1 milyondan fazla kişinin devam eden yoğun yağışlardan etkilendiği kaydedildi. Salı gün...

Abone Ol

Uganda Yardım, Afet Hazırlığı ve Mülteciler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkedeki 1 milyondan fazla kişinin devam eden yoğun yağışlardan etkilendiği kaydedildi. Salı günü gazetecilere konuşan Bakan Esther Anyakun, şiddetli kasırgalar, dolu ve yıldırımları beraberinde getiren yağmurların insan hayatını, hayvanları ve mahsulleri yok ettiğini ve binlerce kişiyi evinden ettiğini söyledi. Nehirler ile göllerin kıyılarından taşarak sellere ve çevre halkın tahliyesine sebep olduğunu belirten Anyakun, alçak bölgelerdeki seller ile dağlık bölgelerdeki heyelanların hijyen ve temizlik koşullarını kötüleştirmenin yanı sıra büyük bir güvenlik riskine de neden olduğunu ifade etti.

Uganda'nın başkenti Kampala'da yoğun yağışların tetiklediği sel sonucu yıkılan bir köprünün üzerinde duran insanlar, 9 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Nicholas Kajoba/Xinhua)

Afetten etkilenen topluluklar şu anda kiliseler, okullar ve diğer kamu binalarında konaklıyor. Bakanlığın verdiği bilgiye göre bölgenin bazı sakinleri de güvenli bölgelerdeki akrabalarının yanlarına yerleştirildi. Meteoroloji kurumu, ülkenin büyük kısmındaki yağmurların bu ay boyunca zirveye ulaşmasının ardından azalmasının beklendiğini duyurdu. Bakan Anyakun, hükümetin etkilenen toplulukları yönetmek ve ilk başa çıkma mekanizmalarını sağlamak için yerel yetkililerle birlikte çalıştığını söyledi. Anyakun, hükümetin an itibarıyla ortaklarının desteğiyle afetten etkilenen vatandaşlara yemek ve gıda dışı yardım ürünlerinin dağıtımını gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi. Bölge halkına tetikte olma ve erken uyarı mesajlarına hızlı yanıt verme çağrısında bulunan Anyakun, "Dağlık ve selin etkileyebileceği yüksek risk bölgelerinde yaşayanlara dağların dik yamaçlarından uzaklaşmalarını ve daha güvenli bölgelerdeki ev sahibi ailelerin yanında kalmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.