NEW YORK, 4 Eylül (Xinhua) -- ABD'li yetkililer, 2018 yılında ABD'nin Alabama eyaletinde Honda marka bir araçta hayatını kaybeden sürücünün ölümünün Japon şirketi Takata'nın kusurlu hava yastıklarından kaynaklandığını belirledi. Böylelikle bu nedenle hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e yükseldi. ABD Ulusal Kara Yolu Trafik Güvenliği İdaresi, söz konusu ölümün, insanların geri çağrılan hava yastıklarının değiştirilmesi zorunluluğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Kamboçya'daki Angkor Wat, Asya'daki en fotojenik UNESCO Dünya Mirası alanı seçildi Kamboçya'daki Angkor Wat, Asya'daki en fotojenik UNESCO Dünya Mirası alanı seçildi

Associated Press'in Salı günü bildirdiğine göre Takata, bir kaza anında hava yastıklarını şişirmek için amonyum nitrat kullanmış, ancak söz konusu kimyasal yüksek ısı ve nem yüzünden zaman içinde bozularak büyük bir etkiyle patlayabiliyor. Patlama, metal kutuyu parçalayıp metal parçalarının yolcu koltuğuna doğru fırlatılmasına yol açabiliyor. Haberde ABD'de bu şekilde 400'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Malezya, Avustralya ve ABD'de Takata şişiricileri yüzünden en az 36 kişi hayatını kaybetti.

Honda'dan yapılan açıklamada Alabama'daki ölümün Etowah County'de meydana geldiği ve aracın 2004 model Honda Civic olduğu belirtildi. Şirket, kazanın yüksek hızla gerçekleşmesinin, ölümün nedenini net olarak belirleme çabalarını zora soktuğunu savundu. Associated Press'e göre tehlikeli arıza potansiyeli, ABD tarihinde en büyük otomobil geri çağırmaları serisine neden oldu ve Takata hava yastıklarının kullanıldığı en az 67 milyon araç geri çağrıldı. ABD hükümetine göre birçok araç ise tamir edilmemiş durumda. Dünya çapında ise yaklaşık 100 milyona yakın araç bu sebeple geri çağrıldı. Patlayan hava yastıkları yüzünden Takata iflas etti.

Kaynak: rss