Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor

AMMAN, 4 Eylül (Xinhua) -- Ürdün, İngiltere'nin İsrail'e yapılan silah ihracatına yönelik lisanslardan bazılarını askıya alma kararını memnuniyetle karşılayarak, kararı sivilleri korumak için önemli bir adım olarak nitelendirdi. Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sufyan Kudah Salı günü yaptığı açıklamada, söz konusu kararın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu ve Uluslararası Adalet Divanı'nın ve diğer kuruluşların Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Gazze'deki çatışmaların neden olduğu ciddi insani krizin çözümü için harekete geçilmesi çağrısında bulunan kararlarıyla uyumlu olduğunu ifade etti.

Açıklamada yardımların Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine sürekli ve yeterli şekilde ulaştırılması, sivillerin ve sivil altyapının korunması ve BM tesisleri ile yardım çalışanlarının güvence altına alınması gerektiği de vurguladı. İngiltere Pazartesi günü silahlarının uluslararası insani hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi amacıyla kullanılabileceği riskini gerekçe göstererek İsrail'e yapılan silah ihracatına yönelik yaklaşık 350 lisansdan 30'unu askıya alacağını duyurmuştu.

Kudah, İngiltere'nin kararının ABD, Katar ve Mısır'ın kalıcı ateşkes ve Gazze'ye sürdürülebilir insani yardım ulaştırılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varma çabalarını desteklediğini vurguladı. Somut adımlar atılmadan İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da "uluslararası hukuku ihlal eden ve bölgesel güvenliği tehdit eden" eylemlerine devam edeceğini savunan Kudah, İngiltere'yi kararını İsrail'e silah ihracatının genel olarak yasaklanması şeklinde genişletmeye çağırdı. Kudah, Ürdün'ün Filistin halkına ve 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir devlet kurma haklarına verdiği sarsılmaz desteği yineledi.

Kaynak: rss