Genel

2021'de Türkiye'nin sağlık turizminde rekor büyüme bekliyor

Servet Terziler "Aşı çalışmalarının başarıya ulaşmasının ardından, 2021'in ikinci yarısı itibariyle sağlık turizmi cirosal anlamda rekor kırabilir" dedi. Çin'in 3 milyon dozlu...

Abone Ol

Servet Terziler "Aşı çalışmalarının başarıya ulaşmasının ardından, 2021'in ikinci yarısı itibariyle sağlık turizmi cirosal anlamda rekor kırabilir" dedi. Çin'in 3 milyon dozluk SinoVac Kovid-19 aşısının ilk partisi, 30 Aralık 2020'de Ankara'ya ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 14 gün sürecek testlerin ardından kitlesel aşılamanın başlayacağını söyledi.

Ülkedeki sağlık turizmi sektörünün 2020 yılını, bir önceki yıla göre yüzde 20 gelir kaybı ile tamamladığını belirten Terziler, pandemi koşulları göz önüne alındığında bu durumun "yılın az hasarla kapatılması" olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. TÜSATDER Başkanı, pandemi sürerken 2020 yılında sektörün konumunu "İlk üç ayda gelen ziyaretçi sayısındaki keskin düşüşün ardından, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yurt dışından gelen hasta sayısında ciddi ivmelenme gördük" sözleriyle açıkladı.

Terziler, en yüksek artışın Ekim ayında kaydedildiğini, ancak Kovid-19 pandemisinin hızlı yayılması nedeniyle rakamın yıl sonuna doğru hafifçe düştüğünü de sözlerine ekledi. Türkiye hükümeti yakın zamanda artan Kovid-19 vakalarını engellemek için bir dizi kısıtlamayı yeniden uygulamaya soktu, restoranları ve kafeleri kapattı. Ülke çapında sokağa çıkma yasakları da uygulanıyor.

TÜSATDER Başkanı'na göre, aksiliklere rağmen sektör, 2020 yılında salt saç ekiminden 1,3 milyar ABD doları gelir elde etti ve toplam cirosu da 2,5 milyar doları buldu. "2020, dünyanın adeta evlerine kapandığı bir yıl oldu ve insanlar doğal olarak bunaldı" diyen Terziler, estetik tedavilerin insanları eskisinden de mutlu kıldığını ifade etti.

Terziler, "Dolayısıyla bu eğilim, bölgede ve Avrupa'da sağlık turizmi açısından uzun süredir rakipsiz konuma sahip bir ülke olan Türkiye'ye pek çok yabancıyı çekti" dedi. TÜSATDER Başkanı, 2020 yılında sağlık sebebiyle Türkiye'ye gelenlerin çoğunlukla Hollanda, İtalya, İspanya, Fransa ve Belçika dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinden olduğunu söyledi. Estetik tedaviler ve estetik ameliyatlar Türkiye'de en çok talep edilen sağlık hizmetleri.

Terziler'e göre Türkiye, önümüzdeki dönemde Asya bölgesindeki Hindistan, Çin, Endonezya, Malezya, ve Japonya gibi ülkelerden daha fazla insan çekmeye çalışacak. Terziler, "Sağlık turizmi, yeni pazarlardan gelen yeni ziyaretçilerle, Türkiye'nin toplam hizmet ihracatına yaptığı katkıyı aralıksız sürdürecek" diye konuştu.