Xinhua

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Lübnan için ateşkes çağrısını yineledi

Abone Ol

BRÜKSEL, 26 Ekim (Xinhua) -- Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'da devam eden çatışmanın çözümü için acil olarak 7 adıma ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Borrell söz konusu açıklamayı, Perşembe günü Fransa'da düzenlenen ve insani yardım ile Lübnan güvenlik güçlerine destek için toplam 1 milyar ABD doları taahhüt edilen Lübnan Halkı ve Egemenliğine Destek Konferansı'nın ardından yaptı.

Lübnan'daki durumun son derece vahim olduğunu belirten Borrell, sivil halka büyük acılar yaşatan ve Lübnan'ın sosyal dokusunu tahrip eden Hizbullah ile İsrail arasındaki askeri çatışmaya son vermek için acil ve büyük çabaların gerektiğini vurguladı. Borrell, "İlk adım ateşkestir. Çatışmalar askıya alınmadan hiçbir şey mümkün olmayacak" dedi.

Borrell'a göre, Gerekli diğer adımlar arasında bir cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin düzenlenmesi, Lübnan'ın toprakları üzerindeki egemenliğinin yeniden tesis edilmesi ve Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin uzatılması yer alıyor. Ayrıca, Lübnan halkına koşulsuz acil insani yardım sağlanması ve yeni cumhurbaşkanının seçilmesinin ardından güçlü bir ekonomik destek verilmesi de hayati önem taşıyor.

Borrell, "Şu anda Lübnan'da potansiyel bir siyasi sürecin başlaması ile hesaplanamaz sonuçları olan geniş çaplı bir felaket arasında zamanla yarışıyoruz" ifadelerini kullandı. Borrell ayrıca, İsrail'in Cuma günü erken saatlerde Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında üç gazetecinin öldürülmesini kınadı ve geçtiğimiz yıl Gazze'de yaklaşık 130 gazetecinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Borrell, X platformunda yaptığı açıklamada, "Basın özgürlüğü ve erişimi garanti altına alınmalı ve gazeteciler her zaman korunmalı" dedi.