BEİJİNG, 26 Ekim (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Taiwan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, Taiwan lideri Lai Ching-te'nin, Taiwan'ın Japon işgali sonrasında 1945'te Çin'e iade edildiği tarihi gerçeğinin konuşulmasından kasıtlı şekilde kaçınmasını sert dille eleştirdi.

Zhu söz konusu açıklamayı Cumartesi günkü basın toplantısında Taiwan'da toplumun her kesiminden insanların Cuma günü Taiwan'ın Japon işgalinden kurtularak anavatana iadesinin 79. yıldönümünü kutlamak üzere toplanmasına karşın Lai'nin abartılı şekilde "cepheleşme ve tehdit" söylemlerini ön plana çıkarmasına ilişkin yorumunun sorulması üzerine yaptı.

Zhu, Taiwan'ın geri kazanılması ve anavatana iadesinin, tüm Çin halkının Taiwanlı soydaşlarla birlikte verdiği Çin Halkının Japon Saldırganlığına Karşı Direniş Savaşı'nın önemli bir başarısı olduğunu ve Taiwan Boğazı'nın iki tarafındaki soydaşlarca hatırlanılması gerektiğini belirtti.

Macaristan ile Çin arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 75. yılı Budapeşte'de kutlandı Macaristan ile Çin arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 75. yılı Budapeşte'de kutlandı

Böylesine önemli bir anda Lai ve taifesinin bir yandan Taiwan'ın Çin'e iade edildiği şeklindeki tarihi gerçeğin konuşulmasından kasıtlı olarak kaçınırken diğer yandan Çin iç savaşı tarihini kasıtlı olarak çarpıtıp Taiwan Boğazı'nın iki yakası arasında cepheleşme yaratmaya çalıştığını kaydeden Zhu, bunun bir kez daha Lai ve takipçilerinin "bağımsızlık" peşinde olduğunu tam olarak ortaya koyduğunu ifade etti.

Zhu, Taiwan'ın Çin'e iadesi tarihinin unutturulamayacağını ve iki tarafın kaçınılmaz yeniden birleşmesinin tarihi eğiliminin durdurulamayacağını söyledi. Sözcü, Taiwanlı soydaşlara, tarihin akışına uyma, "Taiwan'ın bağımsızlığı" bölücülüğüne ve dış müdahalelere karşı çıkma ve anakarayla el ele vererek Taiwan Boğazı'nda barış ve istikrarı koruma ve barışçıl yeniden birleşme peşinde koşma çağrısı yaptı.

Kaynak: rss