Yunanistan Başbakanı, Afganistan'daki son gelişmeler hakkında Cuma günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. Başbakanlık ofisinden e-mail ile gönderilen bir basın bildirisine göre Miçotakis, ülkeyi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Roberta Metsola'ya "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm ve mülteci akışının mümkün olduğu kadar Afganistan'a yakın yerlerde kalmasını sağlamakta ortak bir çıkarımız olduğuna inanıyorum" dedi. Miçotakis, Yunanistan'ın, aynı zamanda AB'nin sınırları da olan ülke sınırlarını insan haklarına saygı göstererek koruduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada Metsola, Avrupa'nın Yunanistan'la ve ön safta yer alan üye ülkelerle birlikte olmaya devam edeceğini vurguladı. Metsola, üye ülkelerin farklı görüşleri arasında bir köprü kurmak için de AB'nin Yeni Göç ve İltica Paktı'nın onaylanmasının önceliklendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Kabil Havalimanı'nın kapısı yakınında toplanan Afganlar, 22 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Rahmatullah Alizadah/Xinhua)

Ancak Yunanistan'ın Dışişleri Bakan Vekili Miltiadis Varvitsiotis Pazartesi günü Real FM radyosuna verdiği demeçte, Yunanistan ve diğer Akdeniz üye ülkelerinin önerilen yeni Pakt hakkında çekinceleri olduğunu söyledi. Varvitsiotis, Yunanistan'ın, mültecilerin konaklama masraflarının adil bir şekilde paylaşılmasını ve sığınma için uygun olmayanların yeniden yerleştirilmesi ve geri gönderilmesi konusunda etkili anlaşmalar yapılmasını istediğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında

2015'ten bu yana, aralarında birçok Afgan'ın da bulunduğu bir milyondan fazla insan, savaş bölgelerinden ve aşırı yoksulluktan kaçarak Yunanistan'a geldi. Çoğu insan diğer Avrupa ülkelerine yolculuğa devam etti. Ancak 2016 baharında, Balkan rotası boyunca Orta Avrupa'ya giden sınırlar kapatıldı. Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı'nın geçen hafta yayınladığı verilere göre, Yunanistan şu anda devletin yönettiği yapılarda yaklaşık 46 bin sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

Editör: İRFAN KARSLI