TAHRAN, 19 Ağustos (Xinhua) -- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın dışişleri bakanı adayı olarak önerdiği Abbas Arakçi yeni yönetimin temel dış politika önceliklerini özetleyerek Çin ile Rusya'nın önemini vurguladı. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın Pazar günkü haberine göre, İran parlamentosunda konuşan Arakçi İran'ın diplomatik geleceğine ilişkin vizyonunu anlattı. Çin ve Rusya'nın yanı sıra İran'ı yaptırım süreçlerinde destekleyen ülkeler ile Afrika, Latin Amerika ve Doğu Asya'daki yükselen güçlerin yeni yönetimin dış politikasının merkezinde yer alacağını vurgulayan Arakçi, komşu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeye ve İran'ın altyapısını bu ülkelerin altyapılarıyla entegre etmeye kararlı olduğunu söyledi.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Arakçi, Avrupa ile ilişkilerin geliştirilmesinin Avrupa'nın İran'a yönelik "yanlış ve düşmanca" tutumunu düzeltmesine bağlı olduğunu belirtti. ABD ile ilişkiler konusunda ise düşmanlığı yönetme stratejisini vurgulayan Arakçi, yaptırımların hafifletilmesi için çalışacaklarını söyledi. Arakçi ayrıca İsrail'in "acımasız ve suç teşkil eden" politikalarına karşı Filistin davasına ve Hizbullah'ın da aralarında bulunduğu bölgesel direniş hareketlerine tereddütsüz destek sözü verdi. Daha önce dışişleri bakan yardımcısı ve nükleer başmüzakereci olarak görev yapan 61 yaşındaki Arakçi, Pezeşkiyan'ın yönetiminde İran'ın diplomatik çabalarına liderlik etmeye hazırlanıyor.

Kaynak: rss