BEİJİNG, 8 Eylül (Xinhua) -- Çin-ABD ekonomi ve ticaret çalışma grubu, politika ve ticari konularda profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmelerde bulunmak üzere Cumartesi günü Tianjin'de bakan yardımcılığı düzeyindeki ikinci toplantısını yaptı. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıya Çin Uluslararası Ticaret Temsilcisi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen ile ABD Uluslararası Ticaret Müsteşarı Marisa Lago eş başkanlık etti.

Wang iletişimi güçlendirmek, işbirliğini artırmak, farklılıkları çözmek ve iki ülke arasındaki ticari işbirliği için elverişli politika ortamı yaratmak üzere ABD ile ortak çaba sarf etmeye istekli olduklarını ifade etti. Çin'in reformları daha da artıracağını, dışa açılmayı genişleteceğini ve yüksek kaliteli kalkınmayı sürdüreceğini söyleyen Wang, büyük bir nüfusa sahip modernleşmiş bir Çin'in ABD için bir tehdit değil bir fırsat olduğunu vurguladı.

Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na 85 ülkeden 450'den fazla şirket katılıyor Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na 85 ülkeden 450'den fazla şirket katılıyor

Çin heyeti toplantıda, ABD'nin 301. Madde kapsamındaki vergiler, Çin'in gemi inşa ve diğer sektörlerine yönelik 301. Madde çerçevesinde açılan soruşturma, ulusal güvenlik kavramının suistimal edilmesi, Çinli şirketlere yönelik yaptırımlar, ikili yatırımlara yönelik kısıtlamalar, ABD'nin Çin'e yönelik ticari tedbirleri ve ABD'deki Çinli firmalara yönelik haksız muameleye ilişkin endişelerini dile getirdi. Bakanlığa göre Çin, ekonomik ve ticari konularda ulusal güvenliğin sınırlarının netleştirilmesinin ticari işbirliği beklentilerinin istikrara kavuşturulmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Çin'in, "kapasite fazlası" iddialarının ticaret ve yatırım kısıtlamaları uygulamak için bir bahane olarak kullanılmasına karşı çıktığı belirtildi. Her iki taraf da iki ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen ticaret ve yatırım tanıtım faaliyetlerine gerekli desteği sağlama, sınır ötesi veri akışı, denetim ve karantina, sağlık ve kadın sağlığı, tıbbi cihazlar ve temiz enerji gibi alanlarda iletişimi sürdürme, ayrıca daha fazla proje ofisi kurarak Çinli ve ABD'li işletmeler arasındaki işbirliğini kolaylaştırmaya devam etme konularında uzlaştı.

Açıklamada, iki ülkenin ayrıca G20 ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği gibi platformlarda işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtilirken, her iki ülkenin ticaret bakanlıklarının işletmelerle diyaloğu sürdürmeye ve onların geri bildirimlerini dinlemeye istekli olduğu ifade edildi.

Kaynak: rss