2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı yarı finale yükseldi 2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı yarı finale yükseldi
https://youtu.be/PEvlp4FjguU
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusundaki Nyiragongo Yanardağı'nın patlamasından etkilenen ve üç aydır temiz içme suyuna ulaşamayan yaklaşık 200 kişi uyuz hastalığından muzdarip.
SHURKURU KAMONYO ELIE, Kayembe Sığınma Alanı Başkanı:
"Uyuz hastalığı ortaya çıkalı yaklaşık bir buçuk ay oldu. Bu hastalıktan etkilenen en az 175 yetişkin ve çocuğumuz var. Bence sorun hem içme suyuna kalıcı erişim olmamasından hem de kötü yaşam koşullarından kaynaklanıyor."
Mayıs 2021'deki volkanik patlamada her şeyini kaybeden yaklaşık 1.000 hane halkına ev sahipliği yapan Kayembe Sığınma Alanı, aylardır temiz sudan ve diğer hijyen gereksinimlerinden yoksun durumda.
MARIA KABIBI, Kayembe Sığınma Alanı sakini:
"Altı çocuğum ve ben hepimiz uyuzdan etkilendik. Deride şişme ve kaşıntı var. Kaşıdıktan sonra da deride yaralar oluşuyor. Uyuz, su ve sabun eksikliğinden, bunun yanı sıra kötü koşullarda uyumaktan da kaynaklanıyor. Hastanelerde yatan ve uyuzun yanı sıra sudan kaynaklanan hastalıklardan muzdarip insanlar var. Zaten aylardır su bulamıyoruz."
Nyiragongo Yanardağı'ndaki volkanik hareketlilik Ocak 2022 boyunca devam etti ve yanardağ uzmanları magmadaki hareketliliği takip etti.
ZAWADI MUSAFIRI, Kayembe Sığınma Alanı sakini:
"Şu ana dek 4 çocuğum da uyuz oldu. Nereden geldiğini bilmiyoruz. Ve şu ana kadar herhangi bir tıbbi bakım görmedik. Olağanüstü acılar çekiyoruz. İsteğimiz, yetkililerin yardımımıza gelmesi ve bize iyi bir tıbbi bakım sağlaması."
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) tahminlerine göre, Mayıs 2021'de Nyiragongo Yanardağı'nın patlaması sonucu 364.000'den fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerlerinden olmuş yaklaşık 3.570 kişi ise ciddi şekilde insani yardıma muhtaç bulunuyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Goma şehrinden bildiriyor.
Editör: İRFAN KARSLI