Çinli şirketler, son on yıllık dönemde hızla artan yatırımlarla Afrika'da ticareti ve yatırımı kolaylaştırdı. Afrika'daki Çin yatırımları hakkındaki rapora göre bu şirketler, Kovid-19'la mücadelede ve yoksulluğun azaltılması konularında da bölgeye yardımcı oldu.

Çinli şirketlerin Afrika'da; altyapı, imalat ve tarımsal işleme gibi alanlarda yaptıkları yatırımlar, diğerlerinin yanı sıra ev sahibi ülkelerin döviz rezervleri biriktirmelerine, teknoloji transferi gerçekleştirmelerine ve tedarik kısıtlamalarını ortadan kaldırmalarına yardım etti. Raporun tahminlerine göre, Çin'in Afrika'daki doğrudan yatırım stoku, 2020 yılının sonu itibariyle 56 milyar ABD dolarını aştı ve özel şirketler toplam stokun yaklaşık yüzde 70'ine karşılık geldi.

Beijing Üniversitesi Yeni Yapısal Ekonomi Enstitüsü Dekanı Lin Yifu, Çin yatırımlarının Afrika'nın kaynaklarının rekabetçi avantajlara dönüşmesine ve bölgenin fonlar, teknoloji ve altyapı konusundaki zayıf halkalarının güçlendirilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Raporda; Afrika'daki Çinli şirketlerin yerel olarak Kovid-19'un kontrol altına alınması ve önlenmesi tedbirlerini aktif şekilde desteklediği, işe ve günlük yaşama geri dönmeyi teşvik ettiği ve malzeme, aşı ve teknik yardım sağladığı belirtildi. Raporda ayrıca, pandemi, küresel ekonomik yavaşlama ve ticaret korumacılığına karşın Çinli şirketlerin, Afrika'ya yatırım konusunda iyimserlik ve isteklerini sürdürdüğü ifade edildi.

2021'in Haziran ile Temmuz ayları arasında yaklaşık 100 kilit önemdeki özel işletmenin yeniden yatırımları konusunda Çin-Afrika İş Konseyi tarafından yürütülen özel bir araştırmada, Afrika'da yeniden yatırım oranı yaklaşık yüzde 30 olarak bulundu. CABC Başkanı Wang Licheng, Çinli şirketlerin, özellikle de özel şirketlerin, yüksek kalitede Çin-Afrika ticaret ve yatırım işbirliğini teşvik etmede aktif bir rol oynayacağına ve bölgenin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında

Editör: İRFAN KARSLI