Costa, Portekiz dönem başkanlığının "ekonomik toparlanmaya" öncelik vererek "oluşturulan tüm araçların etkili olmasını" ve AB destek fonlarının 27 üye ülkeye ulaşmasını amaçlayacağını söyledi. Başbakan, tüm AB mali araçlarının bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Von der Leyen ile ortak bir konferansta konuşan Costa, ikinci önceliğin iklim değişikliği ve dijital dönüşümle bağlantılı zorluklar karşısında, kimseyi geride bırakmadan, Avrupa'nın sosyal boyutunun gerektiği gibi ortaya konulmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Von der Leyen ise konuşmasında, Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Birliği'nde hızlı ve sorunsuz bir aşı dağıtımına destek olacağını söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı ayrıca AB'nin transatlantik bağlantılarının ve Afrika ve Hindistan ile ilişkilerinin önemini vurguladı.

Costa ve von der Leyen, AB'nin devlet ve hükümet başkanlarını, kurumlarını ve sosyal partnerlerini Mayıs ayında Porto'da yapılacak Sosyal Zirve'ye resmen davet etti. Von der Leyen, "Bu etkinlikle, çok güçlü bir siyasi mesaj göndereceğiz: Avrupa Birliği, insanlara ve onların refahına öncelik veren bir iyileşmeyi destekliyor" diye konuştu.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

Bir önceki AB Sosyal Zirvesi, Kasım 2017'de İsveç'in Göteborg kentinde gerçekleştirilmiş ve "Avrupa Sosyal Haklar Sütunu"nun ilan edilmesiyle sonuçlanmıştı. Costa, "AB'nin sosyal boyutu kesinlikle AB'nin temelidir" diyerek AB'nin "bu sütunu gerçeğe dönüştürmek için ortak bir taahhüde" ihtiyacı olduğunu savundu.

Costa "Ekolojik ve dijital dönüşüm yaşama ve çalışma şeklimizi değiştiriyor. Kovid-19 pandemisinin neden olduğu krizden çıkmak için toparlanma çalışmaları kapsayıcı, sürdürülebilir ve dirençli olmalıdır" diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: İRFAN KARSLI