ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yazılı bir açıklama yaparak, İran'ın Deniz Endüstrileri Kurumu, Havacılık ve Uzay Endüstrileri Kurumu ve İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu'na karşı alınan yaptırım kararlarını duyurdu. Yazılı açıklamada söz konusu kuruluşların, İran ordusuna "küresel terör kampanyasını gerçekleştirmek üzere" askeri ekipman ürettiği iddia edildi.

İktidarı bırakmaya hazırlanan Trump yönetimi geçen hafta boyunca İran'a yönelik baskılarını arttırdı. Yemen'deki Husileri yabancı terör örgütü listesine alma planını ilan eden Trump yönetimi, İran'ı terör örgütü El Kaide'yle bağlantılı olmakla suçladı ve çok sayıda İranlı kurum ve kişiyi kara listeye aldı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif aynı gün paylaştığı Twitter mesajında, "Trump rejiminin insanlığa verdiği zarar, aşırılıkçı taraftarları için yeterli olmamış. Utanç verici son günlerinde Pompeo'nun Husileri terör listesine alarak insanlık kabusunu daha kötüleştirmesi ve İran'a karşı savaş çığırtkanlığı yalanları savurması barışa karşı nefret dolu olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Uzmanlara göre Trump yönetimi iktidardaki son günlerinde seçilmiş Başkan Joe Biden'ın Tahran'la başlatmayı planladığı diplomatik çabaları zora sokacak adımlar atıyor. Biden ve dış politika ekibi, Tahran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya tam riayet etmeye tekrar başlaması halinde anlaşmaya yeniden katılacaklarını ifade etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs 2018'te ABD'yi Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmadan çekmesinden ve İran'a karşı sert yaptırımları yeniden uygulamaya koymasından sonra Washington ile Tahran arasındaki ilişkiler giderek kötüleşti. Tahran da karşı hamle olarak Mayıs 2019'dan sonra JCPOA kapsamındaki bazı taahhütlerinden kademeli olarak vazgeçmişti.

Editör: İRFAN KARSLI