Açıklamada iki tarafın ayrıca, Özbek-Türkmen sınır ticaret bölgesinin kurulması ve faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin taslak anlaşmanın onayının hızlandırılması konusunda görüş birliğine vardığı da belirtildi. Görüşmeler ayrıca yatırım, ticaret, ekonomi, sanayi, enerji, tarım, su yönetimi, bilim ve teknik, ulaşım ve transit geçişler, kültür ve insani yardım alanlarında çeşitli işbirliği konularını kapsıyor.

Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı açıklamasına göre, halen Türkmen sermayeli 160 firma Özbekistan'da faaliyet gösteriyor ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 arttı.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

Açıklamada, "Tarımsal sanayi tesisleri, tekstil, deri ve ayakkabı endüstrileri oluşturmak, otomobil, elektrikli ev aletleri ve inşaat malzemeleri üretmek için yeni ortak projelerin geliştirilmesini yoğunlaştırma konusunda anlaşmaya varılmıştır" denildi. İki ülke ayrıca, aralarındaki ulaşım bağlantılarını artırma, hava uçuşlarının aşamalı olarak yeniden başlatılması, ulaşım koridorları için karşılıklı tercihli gümrük tarifelerinin belirlenmesi ve ileride Türkmenistan'daki Türkmenbaşı limanının altyapısının kullanılması konusunda da anlaştılar.

Editör: İRFAN KARSLI