Letonya, ilk Kovid-19 vakasını 2 Mart 2020'de teyit etmişti. Ülkede yeni tip koronavirüsün görüldüğü ilk pozitif vaka, o dönemlerde büyük ölçekli bir Kovid-19 salgınının pençesinde olan İtalya'ya yaptığı seyahatten dönen Letonyalı bir kadında tespit edilmişti.

O günden bu yana virüs, Letonya nüfusunun yüzde 4,5'ine, yani 87 bin 103 kişide tespit edildi. İlk Kovid-19 dalgasının üstesinden oldukça başarılı bir şekilde gelen Letonya'da vaka sayıları 2020 yazında Avrupa'daki en düşük seviyelere gerilemişti.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Ancak, Kovid-19 vakalarındaki ikinci dalga sonbaharda Letonya'yı vurduğunda sağlık sistemi neredeyse çöktü. İkinci dalga kış tatillerinden hemen sonra, Ocak ayında zirve yaptı ancak Şubat ayından bu yana yeni vaka sayılarında kademeli bir düşüş yaşanıyor.

Yine de Letonya'nın 14 günlük kümülatif Kovid-19 insidans oranı yüksek seyretmeye devam ediyor ve Avrupa Birliği'nin ortalaması olan 100 bin nüfusa 500 vaka seviyesinin sadece biraz altında bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI