KUALA LUMPUR, 11 Eylül (Xinhua) -- Malezya, şekerli içeceklere uygulanan vergi oranlarını artırmaya hazırlanıyor. Karar, geçen yıl benzer bir artışın etkili biçimde uygulanmasının ardından alındı. Malezya Sağlık Bakanı Dzulkefly Ahmad Salı günü düzenlediği basın toplantısında geçen yılki yüksek vergi uygulamasıyla ülke çapında şekerli içecek tüketiminde yüzde 9,25'lik bir düşüş sağlandığını söyledi.

Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

Dzulkefly, "Bu veriden, şekerli içecek vergisinin halkın şeker tüketimini azaltmada etkili olduğunu görüyoruz" dedi. Bakan, "Şekerli içecekler vergisi oranlarında yapılacak yeni bir artışla hem restoranları hem de bireyleri şeker kullanımında daha ihtiyatlı olma yönünde motive etmeyi umuyoruz" ifadelerini kullandı. Malezya hükümeti 2019 yılında şekerli içeceklere vergi getirerek litre başına 0,40 ringgit (yaklaşık 0,09 ABD doları) vergi koymuş, daha sonra bu vergiyi 0,50 ringgit'e çıkarmıştı.

Bakanlık ayrıca yiyecek ve içecekleri şeker içeriği bakımından A-D arasında kademelendiren bir besin derecelendirme sisteminin uygulanmasını önerdi. Mayıs ayında açıklanan 2023 Ulusal Sağlık ve Hastalık Oranları Araştırması, ülkede yaklaşık 3,6 milyon kişinin, diğer bir deyişle her altı yetişkinden birinin diyabet hastası olduğunu gösterdi. Araştırma sonuçları, yarım milyondan fazla Malezyalının diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve obezite olmak üzere dört önemli hastalık ya da sorunla yaşadığını ortaya koydu.

Kaynak: rss