Birleşmiş Milletler (BM) Afrika Ekonomik Komisyonu (ECA) tarafından yayınlanan raporda, yeşil teşvik projelerine yapılan yatırımların, Kovid-19 pandemisinden kötü şekilde etkilenen Afrika ekonomisini canlandırmanın ve iklim değişikliğine darbe indirmenin maliyet açısından en etkin yolu olduğu belirtildi.

Afrika'nın Yeşil Toparlanmasını İnşa Ederken başlıklı raporun bulgularına göre, ekonomik toparlanma programlarının, işlerin her zamanki haline dönmesini hedeflemekten ziyade gelecek yıllarda sera gazı emisyonunlarını azaltmaya yardımcı olacak geleceğin işlerine yatırım yapması daha önemli.

Kongo'nun başkenti Brazavil'de düzenlenecek olan BM Sürdürülebilir Kalkınma Afrika Bölgesel Forumu 7. Oturumu'nun resmi açılışı öncesinde raporu açıklamak üzere gerçekleştirilen sanal basın toplantısında konuşan ECA Yönetici Sekreteri Vera Songwe, "Bu krizden (Kovid- 19) nasıl çıkacağımızı düşünmeye devam ederken aynı zamanda geleceği de nasıl planlayacağımızı görmeye başlamamız gerektiğini düşündük. Bugün yayınladığımız rapor, toparlanma için destek ihtiyacını vurgulamaya devam ediyor. Bu toparlanmanın yeşil olmasını isteriz" ifadelerini kullandı.

Songwe, "Rapor bize yeşil büyümeyi nasıl gerçekleştirebileceğimiz konusunda aslında anlatılacak iyi hikayeler olduğunu, ama yeşil toparlanmanın yatırım gerektirdiğini ve bu yatırımı nasıl çekebileceğimizi gösteriyor. Finansmanı harekete geçirme yöntemleri bulmalıyız. Bu (yöntem) iyi ticarettir" diye ekledi.

Raporun sonuçları, yenilenebilir enerjinin desteklenmesi gibi yeşil projelerin geleneksel teşvik önlemlerine göre daha fazla istihdam yarattığını, daha yüksek kısa vadeli gelir getirdiğini ve uzun vadeli maliyet tasarruflarında artışa yol açtığını gösteriyor.

Rapor, Afrika'nın öncelikli müdahaleleri ve kaynak seferberliğinin dört önemli ayağı olarak altyapı, gıda güvenliği, doğal sermaye ve Afrika Kıtası Serbest Ticaret Anlaşması'nın önemine de vurgu yapıyor.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

Editör: İRFAN KARSLI