Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü Analiz ve Küresel Gelişim Departmanı direktörü Rafael Vilasanjuan, kısa süre önce Xinhua'ya yaptığı açıklamada, koronavirüs aşıları küresel olarak kullanıma sokulmadıkça "pandemiye bir çözüm olmayacak" dedi.

Vilasanjuan, aşıların küresel dağıtımı olmadan hiçbir ülkenin tek başına fayda sağlayamayacağını hükümetlerin anlaması gerektiğini belirtti. Vilasanjuan "Dünya sürekli hareket halinde, dünya nüfusunun yalnızca bir bölümünü aşılamak çözüm olmayacaktır.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Dolayısıyla sorun küresel ise çözümün de küresel olduğunu anlamak bu işin esası" dedi. Lojistik açıdan, Avrupa Birliği tarafından şimdiye kadar onaylanan aşılar, toplumun sadece küçük bir kesimi aşılanmakta olduğundan enfeksiyon oranlarını düşürmeyecek.

Vilasanjuan'a göre İspanya'da aşılama kampanyalarının etkisi, Astrazeneca aşılarının depolanması ve dağıtımı kolay olduğu ve bu sayede daha fazla kişiye ulaşabileceği için planın ikinci aşamasında ortaya çıkmaya başlayacak.

Ancak uzman, "Yazın bile, Haziran ve Temmuz ayları arasında İspanya'da grup bağışıklığına ulaşamayacağız" şeklinde bir tahminde bulunuyor. Vilasanjuan, Dünya Bankası'nın ülke nüfuslarının en az yüzde 20'sinin bağışıklığı için finansman sağlamayı planlamasına rağmen 94 ülkenin hala aşıya sahip olmadığını söyledi.

Uzman, "pandemi bize halk sağlığının sınırların ötesine geçtiğini ve uluslararası işbirliği yapmanın hayati önem taşıdığını gösterdi" diye konuştu. Vilasanjuan "İspanya'nın pandeminin başlangıcından bu yana öğrendiği derslerden biri de şu ki; bilimsel araştırmalara aktif bir yatırım yapmanız gerek, çünkü pandemi, olacağını görebileceğiniz bir şey, bu yüzden bu gibi sorunlar oluştuğunda karşılık verebilecek durumda olmalıyız" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI