Press TV'nin Pazar günkü haberine göre İAEK, yaptığı açıklamada Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile İngiltere, Fransa ve Almanya'ya İran'ın metal uranyum üretimi planına dair "yanlış anlaşılma" yaratmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu.

İAEK'den yapılan açıklama, üç Avrupa ülkesinin İran'ın metal uranyum üretmesinin askeri yansımalarına dair kaygılarını dile getirmelerinin ardından geldi. Açıklamada, İran'ın "metal uranyum fabrikasının tasarım bilgi formunu" henüz UAEA'ya sunmadığı belirtildi.

Tasnim haber ajansının alıntıladığına göre açıklamada, metal uranyum üreten fabrika konusunun daha önce meclisten geçen Yaptırımların Kaldırılması ve İran Ulusunun Çıkarlarının Korunması için Stratejik Eylem Planı'nın 4. Maddesi'nde koşula bağlandığı ve İAEK'nin yasayı uygulamakla yükümlü olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

İngiltere, Fransa ve Almanya, Cumartesi günü yaptıkları açıklamada İran'ın metal uranyum temelli nükleer yakıt üretmeye başlamasının resmi olarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) adıyla bilinen nükleer anlaşmayı ihlal ettiği iddiasında bulunmuştu. Çağrıları, UAEA'nın İran'ın gözlemci kurumu bir reaktör için gelişmiş yakıt sağlamak amacıyla metal uranyum üretiminde araştırmalara devam edeceğine dair bilgilendirdiğini söylemesinin ardından geldi.

Press TV, İAEK'nin İran meclisinin kabul ettiği yasa uyarınca Batılı devletlerin JCPOA'yı ihlaline cevap olarak diğer önlemleri uygulamanın yanı sıra bahsi geçen fabrikanın tasarlanmasında da görevlendirildiğini belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI