Başbakan, istihbarat örgütlerinin karşılaştığı performans sorunlarına çözüm bulunmasına yönelik acil ihtiyacın altını çizdi. Kazımi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan'ın bu yorumları Bağdat'ın merkezindeki ölümcül çifte intihar bombalamalarından bir gün sonra, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü oturumunda dile getirdiği belirtildi.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Kazımi, "Dün yaşanan, bir daha tekrarlanmasına izin vermeyeceğimiz bir güvenlik zafiyetiydi. Halkımıza güvenliği sağlayacağımız sözünü veriyoruz" diye konuştu.

Açıklamada, Kazımi'nin güvenlik güçlerinin geçtiğimiz aylarda büyük çaba sarf ettiğinin ve aşırılık yanlısı İslam Devleti örgütü militanlarının Bağdat'a ulaşma girişimlerini neredeyse her gün engellemek için önleyici operasyonlar gerçekleştirdiğinin altını çizdiği aktarıldı. Kazımi, "İstihbarat örgütlerinin (performansla ilgili) karşılaştıkları zorluklar var ve bunlara derhal çözüm bulunması gerekiyor. Ben bizzat bu konunun takipçisi olacağım" dedi.

Bir intihar bombacısı üzerindeki patlayıcı kemeri, Perşembe sabahı Bab al-Sharji bölgesindeki bir ikinci el açık hava giyim pazarında patlatmış ve bir diğer intihar bombacısı da birkaç dakika sonra aynı pazarda aynı eylemi tekrarlamıştı.

ABD'nin 2003'teki işgali sonrasında gelen yıllar süren ölümcül şiddetin ardından, Irak güvenlik güçlerinin 2017 yılı sonlarında ülkedeki İslam Devleti militanlarını tamamen yenilgiye uğratmasından bu yana, Bağdat'taki güvenlik durumunun iyileşmesiyle birlikte intihar saldırılarının sayısında da azalma görülmüştü.

Bununla beraber, İslam Devleti'nden geriye kalanların, güvenlik güçleri ve sivillere karşı gerilla saldırıları düzenlemek için kentsel alanlara veya çöl ve kayalık bölgelere sızmalarıyla savaşın etkilerinin hissedildiği ülkede ara sıra ölümcül olaylar yaşanmaya devam ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI