Bir basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, "Bu geçici bir mesele. Bu sorunları çözüp bundan sonra atılacak adımların ne olması gerektiğini tespit edene kadar AstraZeneca'yı askıya almak zorundayız" dedi.

Mkhize'nin açıklaması, AstraZeneca aşısının, Güney Afrika'da tespit edilen ve ülkede pandeminin ikinci dalgasına yol açan yeni bir varyanta karşı daha az etkili olduğunu gösteren bir araştırmanın ardından geldi.

Mkhize, "Sonuçlar, varyantın hafif ve orta şiddetteki enfeksiyonlarda aşının etkinliğini belirgin biçimde azalttığını gösteriyor. Ve aşının hastaneye yatırılanlar, hastalığı şiddetli geçirenler ve ölümler üzerindeki etkisinden emin değiliz" dedi.

Sağlık Bakanı, bilim insanlarının "AstraZeneca aşılarını etkin biçimde uygulamak için hangi yaklaşıma başvuracaklarını bulmaya" çalıştıklarını söyledi. Güney Afrika'ya 1 Şubat'ta toplam 1 milyon doz AstraZeneca aşısı ulaştı ve bu aşıların kullanım süresi Nisan ayında dolacak. Hükümet, aşıları sağlık çalışanlarına bu hafta uygulamayı planlıyordu.

Basın toplantısında konuşan bilim insanları, Johnson & Johnson aşısının Güney Afrika'da tespit edilen yeni varyanta karşı etkili olduğunu söyledi. Sağlık Bakanı Mkhize, söz konusu aşının ülkeye ne zaman ulaşacağına dair bilgilendirmenin ileride yapılacağını belirtti. Mkhize ayrıca hükümetin çok sayıda aşı üreticisiyle görüşmeler yaptığını ve farklı ülkelerden aşıların değerlendirildiğini de kaydetti.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

Editör: İRFAN KARSLI