Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), yeni koronavirüsün kökenini araştıran uzmanlar heyetinin bir üyesi, Çin tarafının, heyete - beklenenin ötesinde bir açıklıkla - istediği bütün sahalara ve personele tam erişim izni verdiğini söyledi.

Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

Associated Press'in haberine göre, İngiliz hayvanbilimci Peter Daszak, Cuma günü, derinlemesine düşünerek hazırladıkları, köken araştırma çalışmalarına dahil etmek istedikleri yer ve kişilerin listesini Çin tarafına verdiklerini ve Çin tarafının hiçbir itirazıyla karşılaşmadıklarını söyledi. Daszak, "Nerelere gitmek istediğimiz soruldu. Ev sahiplerimize bir liste verdik… ve gittiğimiz yerlerden de anlayabileceğiniz gibi önemli bütün yerlere gittik," dedi.

30 Ocak 2020 tarihli bu fotoğrafta, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) merkezi görülüyor. (Fotoğraf: Chen Junxia/Xinhua)

Daszak, Wuhan Viroloji Enstitüsü'ne ziyaretleri sırasında kendisinin bile beklemediği bir seviyede açıklıkla karşılandıklarını ve olayı kuşatan o kuşkunun "global ölçekte politize edildiğini" söyledi. Haberde, "2019'un sonu ve 2020'nin başlarında salgının ilk safhasında hastaların tedavi edildiği" hastaneleri ziyareti sırasında da ekibe geniş bir erişim sağlandığı kaydedildi.

Daszak, Kovid-19 hastalarını tedavi eden "ilk doktorlarla tanışmanın" ve onlara sorular sormanın inanılmaz olduğunu söyledi. Aynı seviyede erişim, ilk vakalar grubuyla ilişkilendirilen Huanan deniz mahsulleri pazarında da sağlandı ve ekibin satıcılarla ve pazarın yöneticileriyle görüşmesine izin verildi. Daszak, "Yani bu, olayla ilişkili saha ve insanların etraflı, derin bir şekilde kavranmasıdır" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI