Sözcü, "Ortaklarımızla işbirliği içinde bulunarak bu konuda mümkün olan en geniş uluslararası fikir birliğini oluşturmak için çalışıyoruz" diye konuştu. Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Taliban hükümetinin tanınması için beş koşul belirledi: Bazı Afganların ülkeyi terk etmesine izin vermek için insancıl hukuka saygı; terörist akımlar karşısında net bir duruş; özellikle kadın haklarına olmak üzere haklara saygı; Afgan topraklarında insani yardımın kabulü; ve kapsayıcı bir hükümetin oluşturulması.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de roket saldırısı sonucu hasar gören bir araç görülüyor, 30 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Kabir/Xinhua)

Afganistan'daki bir sonraki adımın tartışıldığı ve çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı sanal toplantı hakkında yorum yapan sözcü, "Ortak hedefimiz, bağlılıkları nedeniyle tehdit altında olan ve hala ülkeden ayrılmak isteyen tüm insanların, mümkün olan tüm yollarla ve özellikle de Kabil Havalimanı'nın hızlı ve güvenli bir şekilde yeniden açılmasıyla, tahliyelerinin devam etmesini garanti etmek" dedi. Sözcü "Bugün G7 bünyesinde ve bu amaçla ABD, Almanya ve İngiltere ile birlikte bir tasarı getirdiğimiz BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan toplantıların anlamı budur" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, Paris ve Londra'nın, insani yardım operasyonlarının devam etmesini sağlamak için Afganistan'ın başkenti Kabil'de "BM kontrolü altında güvenli bir bölge" oluşturulmasına yönelik bir karar taslağı sunacağını söylemişti. Fransa, geçtiğimiz Cuma günü sona eren tahliye operasyonu ile Afganistan'dan yaklaşık 3 bin kişiyi tahliye etmişti.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Editör: İRFAN KARSLI