Afganistan'da bir Taliban sözcüsü, Taliban'ın Salı günü erken saatlerde, ABD güçlerinin son kafilesinin havalimanından tahliye edilmesinden saatler sonra Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na özel kuvvetlerini yerleştirdiğini doğruladı. Taliban'ın Bedri özel kuvvetleri, Kabil Havalimanı'na konuşlandırıldı. Sözcü Zabihullah Mücahid, Salı günü havalimanında düzenlediği basın toplantısında, "Havalimanında asayiş ve güvenlik sağlanmıştır" dedi. 31 Ağustos, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD birliklerinin Orta Asya ülkesi Afganistan'dan çekilmesi için belirlediği son tarihti.

Mücahid, "Havalimanının güvenliğini sağlamaya hazırız. Her şey yakında normale dönecek. ABD güçleri havalimanında çok fazla karışıklık bıraktı. Bu teknik bir konu ve çözülmesi zaman alacak. Ticari uçuşların mümkün olan en kısa sürede başlaması için çaba harcıyoruz" dedi. Mücahid, ABD'nin çekilmesinin ardından Afganistan'ın "tamamen özgür ve bağımsız" bir ülke haline geldiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında

Taliban'ın, ABD dahil olmak üzere tüm ülkelerle ekonomik ve ticari bağları olmasını istediğini söyleyen Mücahid, "Tüm ülkeler Afganistan ile iyi ilişkilere ve bağlara sahip olabilir" diye ekledi. Son tahliye uçuşu ABD ordusu tarafından Pazartesi gecesinin son saatlerinde gerçekleştirildi ve son ABD birlikleri ile askeri olmayan personel süre bitimi olan 31 Ağustos'tan bir gün önce ülkelerine dönmüş oldu.

Editör: İRFAN KARSLI