İlaç, Aşı ve Farmasötiklere Erişimden Sorumlu DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Mariangela Simao, Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, Çinli Sinovac ve Sinopharm şirketleri tarafından üretilen COVID-19 aşıların, onay sürecinin çok ileri bir evresinde bulunan dört aşı arasında olduğunu söyledi.

DSÖ'nün internet sitesinde haftalık olarak güncellenen genel erişime açık bir dökümanda da görüldüğü üzere, Sinovac ve Sinopharm bir dizi Faz 3 çalışmasını tamamlamış olduğundan bu aşılar için onay nispeten kısa bir zaman diliminde gelebilir.

DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek

Yeni aşıların DSÖ tarafından ruhsatlandırılması süreci olan AKLP, aşıların, DSÖ önderliğindeki Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) dahil edilmesini sağlamak başta olmak üzere birçok uygulama açısından önemli bir prosedür.

Şu ana dek AKLP onayı verilen tek aşı Pfizer-BioNTech aşısı. Simao, İngiltere'nin AstraZeneca aşısı ile Güney Kore'nin SK Bioscience aşısının da değerlendirme sürecinde bulunduğunu söyledi. Bütün dünya Kovid-19 pandemisini kontrol altına almak için mücadele ederken bazı ülkelerde onaylanmış koronavirüs aşıları kullanılarak başlatılan aşılamalar devam ediyor.

Öte yandan DSÖ'nün Salı günü yayımladığı bilgilere göre dünya genelinde Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerde 238 aşı adayının geliştirme süreci devam ederken, bunlardan 63'ü klinik deneme aşamasında bulunuyor

Editör: İRFAN KARSLI