BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 2 Mart (Xinhua) -- Zhang, "Bilinçsizce baskı yapıp yaptırımlar uygulamak ve bölünmeyle çatışmalara yol açmak, sadece durumu daha da karmaşıklaştıracak ve krizin hızla ve olumsuz bir şekilde yayılmasıyla sonuçlanarak çok daha fazla ülkeyi etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Elçi, BM Genel Kurulu'nda Ukrayna hakkındaki kararın alınmasından sonra kullandığı oy hakkında yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplumu, sorumlu bir tutum almaya ve ilgili tarafları derhal siyasal çözüm yoluna dönmeye teşvik etmeye ve diyalog ve istişare yoluyla Ukrayna sorununa kapsamlı bir çözüm aramaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Çin'in bu konuda yapıcı rolünü sürdürmeye hazır olduğunu vurgulayan Zhang, Çin'in Ukrayna sorununa yönelik temel pozisyonunun tutarlı ve net olduğunu ifade etti. Zhang, Çin'in her zaman tüm ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve uluslararası ihtilafların BM Antlaşması'nın amaç ve ilkelerine uygun şekilde barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğine inandığını dile getirdi. Elçi, Birleşmiş Milletler'in ve ilgili tarafların tüm eylemlerinin, bölgesel barış ve istikrara ve tüm tarafların genel güvenliğine öncelik vermesi ve gerilimi azaltmada ve diplomatik çözümlerde olumlu bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Karar tasarısının tüm üyelerle tam istişareden geçmediğini ve mevcut krizin tarihini ve karmaşıklığını tam olarak dikkate almadığını esefle kaydeden Zhang, tasarının, güvenliğin bölünmezliği ilkesinin önemini ya da siyasal çözümün teşvik edilmesinin ve diplomatik çabaların artırılmasının aciliyetini de vurgulamadığını ifade etti. Zhang; bunların, Çin'in tutarlı pozisyonlarına uygun olmadığını ve bu yüzden Çin'in çekimser kalmaktan başka seçeneği olmadığını dile getirdi.

Elçi, şu anda birinci önceliğin mümkün olduğunca söz konusu durumun yatıştırılarak tırmanmasının ve hatta kontrolden çıkmasının önlenmesi olduğunu ifade etti. Rusya ve Ukrayna'nın, ilk tur müzakereleri gerçekleştirmiş olduğunu ve farklılıklarına karşın her iki tarafın, müzakerelere devam etme arzusu sergilediğini belirten Zhang, Çin'in bu durumdan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Elçi, son derece karmaşık ve hassas bir durumla yüz yüze kalan Çin'in bir kez daha uluslararası toplumu, siyasal çözümün genel doğrultusuna bağlı kalmaya ve ilgili taraflar arasında doğrudan diyalog ve müzakerelere imkan veren atmosfer ve koşulları desteklemeye çağırdığını dile getirdi.

Zhang; Ukrayna krizinin nihai çözümünün, Soğuk Savaş zihniyetinin, kendi güvenliğinin başkalarının güvenliği pahasına sağlanması mantığının ve askeri blokları genişletmek suretiyle bölgesel güvenliği sağlama yaklaşımının terk edilmesini gerektirdiğini vurguladı.

Elçi, tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının tam olarak dikkate alınmasının ve bu bağlamda dengeli, etkin ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizmasının kurulmasına yönelik müzakereler yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI