Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

CENEVRE, 3 Mart (Xinhua) -- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çarşamba günü, devam eden Rusya-Ukrayna çatışmasının Kovid-19'un bulaşmasını daha ileri seviyeye taşıyacağı ve bunun sonucunda çok sayıda insanın ciddi hastalık geliştirme riskini artıracağı konusunda uyardı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus basın brifinginde, "DSÖ, Ukrayna'da gelişen insani acil durumdan derin endişe duyuyor" dedi. "Çatışmadan önce Ukrayna yakın zamanda Kovid-19 vakalarında bir artış yaşadı. Çatışmanın başlangıcından bu yana düşük test oranları, büyük olasılıkla saptanmamış önemli bir bulaşma olduğu anlamına geliyor. Düşük aşılama kapsamıyla birleştiğinde bu, çok sayıda insanın ağır hastalığa yakalanma riskini artırıyor" diyen Ghebreyesus, kritik oksijen eksikliğinin Kovid-19 ve diğer birçok sağlık sorunu olan hastaları tedavi etme yeterliliği üzerinde bir etkisi olacağını da sözlerine ekledi.

Polonya'nın Medyka kasabasına Ukrayna'dan gelen insanlar, 26 Şubat 2022. (Fotoğraf: Zhou Nan/Xinhua)

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, Salı günü itibarıyla 870.000'den fazla kişinin Ukrayna'yı terk ettiğini ve bu sayının hızla artmasının beklendiğini söyleyen DSÖ Genel Direktörü, "Toplu nüfus hareketlerinin, komşu ülkelerin sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı potansiyel olarak artırarak, Kovid-19'un bulaşmasına daha fazla katkıda bulunması muhtemeldir" dedi.

DSÖ Sağlık Acil Durumlar Programı Yönetici Müdürü Mike Ryan da brifingde, çatışmanın bir sonucu olarak toplu nüfus hareketlerinin muhtemelen yalnızca Kovid-19 bulaşmasını daha ileriye taşımakla kalmayıp, aynı zamanda Kovid-19 virüsünün yeni varyantının ortaya çıkmasını da destekleyebileceği konusunda uyardı.

DSÖ'nün Dubai'deki merkezden teslim edeceği, aralarında 1000 hastanın ihtiyaçlarını karşılamak için 36 metrik ton travma bakımı ve acil cerrahi malzemesi ve 150.000 kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için diğer sağlık malzemelerinin bulunduğu ilk sevkiyat Perşembe günü Polonya'ya ulaşacak. Bununla birlikte DSÖ, insani yardım çalışanlarının ve malzemelerin güvenli ve kesintisiz bir erişimle ihtiyacı olan insanlara ulaşmasının temin edilmesi için bir koridor oluşturulması çağrısında bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI