Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Tamas Menczer ile Çin'in Macaristan Büyükelçisi Qi Dayu, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan Liszt Ferenc Uluslararası Havalimanı'nda aşıları birlikte kaşıladı.

Menczer Xinhua'ya, "Avrupa Birliği'nde (AB) Sinopharm aşısını kullanan ilk ülkeyiz. Hayat kurtarmaya ve ekonomiyi korumaya çalışıyoruz ve Kovid-19'a karşı Çinli dostlarımızla birlikte mücadele ediyoruz" diyerek şunu ekledi: "Bugün, Macaristan için çok önemli bir gün."

Qi ise Çin ve Macaristan'ın koronavirüs ile yan yana mücadele verdiğini ve bugün gelen aşıların, Çin'in aşısını küresel bir kamu malı yapma hedefine bağlılığının somut bir göstergesi olduğunu söyledi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Tamas Menczer (sağda) ile Çin'in Macaristan Büyükelçisi Qi Dayu, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan Liszt Ferenc Uluslararası Havalimanı'nda Macaristan'ın Çin'in Sinopharm şirketinden satın aldığı Kovid-19 aşılarının ilk partisini karşılıyor, 16 Şubat 2021. (Fotoğraf: Attila Volgyi/Xinhua)

Macaristan 29 Ocak'ta Çin'in Sinopharm şirketinin Kovid- 19 aşısını satın almak üzere bir anlaşma imzaladığını, anlaşmayla 2,5 milyon kişinin aşılanmasının mümkün olacağını duyurmuştu. Sinopharm aşısıyla birlikte, Macarların erişime sahip olduğu Kovid-19 aşısı sayısı beşe çıkmış oluyor.

Macaristan aynı zamanda, Çin aşısının kullanımına onay veren ve satın alan ilk AB üyesi ülke olmuştu. Macaristan hükümetinin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Macaristan Salı günü, son 24 saatte 823 yeni Kovid-19 vakası bildirdi ve böylece ülkede toplam vaka sayısı 389 bin 622'ye yükselmiş oldu.

Açıklamaya göre, Macaristan'da son 24 saatte 85 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi ve toplam can kaybı 13 bin 837'ye yükseldi. Buna karşın 298 bin 773 Kovid-19 hastası iyileşti. Macaristan'da halen 3 bin 979 Kovid-19 hastası hastanede tedavi ediliyor ve bunlardan 318'i solunum cihazına bağlı bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI