Cenevre'deki Uluslararası ve Kalkınma Çalışmaları Enstitüsü'nden Uluslararası Tarih ve Siyaset Fahri Profesörü Andre Liebich, Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostane İşbirliği Anlaşması'nın uzatılmasının ikili ilişkilerin daha da yakınlaştığını gösterdiğini söyledi. Liebich, Xinhua'ya verdiği demeçte, Pazartesi günü Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında video bağlantısı aracılığıyla yapılan görüşmeler sırasında yayınlanan, anlaşmanın uzatılmasına ilişkin ortak bildirinin, Çin-Rusya ilişkilerinin derinleşmesini yansıttığını belirtti. "Putin Çin ile kurulan bağları yeniden teyit ediyor" diyen Liebich, iki ülkenin şüphesiz daha da yakınlaştığını belirtti. Görüşmeler sırasında Putin, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) kuruluşunun 100. yıl dönümünü içtenlikle kutlayarak, Rusya'nın ÇKP ile tarihi ilişkilerine değer verdiğini ve partiler arası ilişkileri güçlendirmeye istekli olduğunu söyledi.

Chengdu'dan Rusya'nın St. Petersburg şehrine giden ilk Çin-Avrupa yük treni, St. Petersburg kentindeki Shushary tren istasyonuna ulaşıyor, 15 Mart 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Çin ve Rusya arasındaki ortaklığın iki ülkenin birbirini çok iyi tamamlamaları sayesinde her iki ekonomiye de karşılıklı fayda sağladığına inanan Liebich, "Çin ve Rusya'nın çıkarları birbirini tamamlıyor, buna ekonomik alanda tamamlayıcılık da dahil." diye konuştu. "Rusya'nın enerji açısından Çin'e sunabileceği çok şey olduğunu düşünüyorum" diyen Liebich, Çin'in de Rusya'nın altyapı sorunlarını çözmesine yardım edebileceğini belirtti. Liebich, "Tarımda tamamlayıcılık var. Batı pazarlarından uzaklaştırılan Rus tarımı, Çin'de tarım ürünlerine ihtiyaç duyan bir pazar buluyor." dedi. Liebich, Çin ve Rusya'nın da dünya barışını ve bölgesel güvenliği sağlama konusunda kritik bir rol oynayabileceğini söyledi.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı
Çin'in orta kesimindeki Henan eyaletinde bulunan Sanmenxia'da düzenlenen 8. Çin Özel Ürünler Fuarı'nda ziyaretçiler Rusya'dan gelen ürünleri satın alıyor, 20 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Hao Yuan/Xinhua)

Liebich, uluslararası alanda da iki ülkenin, BM Güvenlik Konseyi gibi kurallara dayalı çok taraflı kurumlar içinde ve bölgesel güvenlik konusunda işbirliği yaptığını dile getirdi. Liebich, savaştan zarar gören Afganistan'da her iki devletin de barışı gerçekleştirmeye istekli olması nedeniyle bu ülkenin bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Shanghai İşbirliği Örgütü'nün terörle mücadelede ve Orta Asya'da güvenlik işbirliğini artırmadaki rolünün altını çizen Liebich, "Çin'i tehdit ettiği kadar Rusya'yı da tehdit eden aşırılık yanlısı tehdide karşı çıkma konusunda Rusya ve Çin ortak çıkara sahip" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI