BEİJİNG, 18 Ocak (Xinhua) -- Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkan Yardımcısı Liu Guoqiang düzenlediği basın toplantısında, bankanın makul ve yeterli düzeyde likiditeyi korumak, kredi büyümesinde istikrarı sağlamak ve finans kurumlarına kredi arzını artırmaları yönünde rehberlik etmek amacıyla birden fazla para politikası aracı kullanacağını belirtti. Liu, böylece para arzı ve sosyal finansman genişlemesinin temelde nominal ekonomik büyüme hızına uymasının sağlanacağını vurguladı.

Çin'in tüketici fiyat endeksi Mart'ta yüzde 0,1 arttı Çin'in tüketici fiyat endeksi Mart'ta yüzde 0,1 arttı

Liu, Merkez Bankası'nın küçük ve mikro şirketleri desteklemek için pazar bazlı politika araçları uygulayacağını ve kömürün temiz ve verimli kullanımı için karbon azaltma ve özel kredilerle ilgili destekleyici araçları iyi şekilde kullanacağını ifade etti. Başkan Yardımcısı Liu, şirketlerin toplam finansman maliyetlerini düşürme amaçlı çabaların da sarf edileceğini belirtti. Liu, yuan kurunun temel olarak istikrarlı, uygun ve dengeli seviyede tutulması gerektiğini yineledi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Liu, "Piyasa arz ve talebinin yuan döviz kurunun oluşumunda belirleyici rol oynamasına izin vererek, döviz kurunun makro ekonomi ve uluslararası ödemelerin ayarlanmasında otomatik dengeleyici olarak rol almasına olanak sağlamalıyız" dedi. Liu, yuanın değer kazanması veya değer kaybetmesi olmak üzere iki yönlü dalgalanmalarının normal olduğunu ve finans kurumlarının mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için döviz kuru riski yönetimi hizmetleri sunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI