BEİJİNG, 18 Ekim (Xinhua) -- Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2024'ün ilk üç çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 arttı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun Cuma günü açıkladığı verilere göre Çin'in GSYİH'si, Ocak-Eylül döneminde yaklaşık 94,97 trilyon yuana (yaklaşık 13,33 trilyon ABD doları) ulaştı. Verilere göre, ülkenin GSYİH'si üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6, bir önceki çeyreğe göreyse yüzde 0,9 artış sergiledi.

Çin'in kuzeyinde tuz hasadı çalışmaları havadan görüntülendi Çin'in kuzeyinde tuz hasadı çalışmaları havadan görüntülendi

Ulusal İstatistik Bürosu'nun Başkan Vekili Sheng Laiyun, Cuma günü düzenlediği basın toplantısında karmaşık dış ortam ve yurtiçinde ortaya çıkan zorluklara karşın Çin ekonomisinin genel olarak istikrarlı bir performans sergilediğini söyledi. "İstikrarlı bir ekonomik toparlanmaya güç veren pozitif faktörler Eylül ayında birikip fazlalaştı" diyen Sheng, üretim ve talebe yönelik çoğu göstergede iyileşme yaşandığını ve piyasa beklentilerinin de daha iyi hale geldiğini belirtti.

Sanayi üretimi, ekipman ve yüksek teknolojili imalat sektörlerinde görülen güçlü artışlarla yılın ilk 9 ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artış sergiledi. Hizmet sektörü, katma değerde yüzde 4,7'lik artışla toparlanmasının sürdüğünü ortaya koydu. Tüketim, söz konusu dönemde tüketim mallarının perakende satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artmasıyla yukarı yönlü eğilimini sürdürdü. Sabit varlık yatırımları, yüksek teknoloji sektörlerinin canlı sermaye akışları sayesinde yüzde 3,4 arttı.

İş piyasası, bir yıl önce yüzde 5,3 olan ankete dayalı kentsel işsizlik oranının ilk üç çeyrekte ortalama yüzde 5,1'e gerilemesiyle istikrarını korudu. Kentsel ve kırsal kesimlerde yaşayanların gelirlerindeki nominal büyüme yüzde 5,2 olarak gerçekleşti. Sheng, önde gelen ekonomik göstergelerde pozitif değişiklikler olmasına karşın dış ortamın daha karmaşık hale geldiğini ve ekonomik toparlanmanın daha fazla sağlamlaştırılması gerektiğini kaydetti. Sheng, tüm yıla yönelik ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerinin tutturulabilmesi için mevcut ve kademeli politikaların koordinasyonunun güçlendirilmesi ve hızlı ve etkin politika uygulamalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Kaynak: rss