BEİJİNG, 26 Ağustos (Xinhua) -- Çin'in mali geliri Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,6 azaldı. Maliye Bakanlığı'nın Pazartesi açıkladığı verilere göre düşüş hızında, yılın ilk yarısında kaydedilen yüzde 2,8'lik orana kıyasla azalma görüldü. Ancak, geçen yıl daha yüksek baz oluşmasına neden olan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik olumlu politikalar ve vergi indirimi tedbirleri gibi faktörlerin etkileri düşülerek yapılan karşılaştırmalar sonrasında Ocak-Temmuz oranlarının yüzde 1,2 artış gösterdiği ortaya kondu. Söz konusu dönemde ülkenin vergi gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 5,4 azalırken vergi dışı gelirlerde ise yüzde 12 artış kaydedildi.

Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda yeşil ve düşük karbonlu ürünler dikkat çekiyor Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda yeşil ve düşük karbonlu ürünler dikkat çekiyor

İlk yedi ayda merkezi hükümet yıllık yüzde 6,4 düşüşle 5,97 trilyon yuan (yaklaşık 839,2 milyar ABD doları) mali gelir toplarken, yerel yönetimler yüzde 0,6 artışla 7,59 trilyon yuan gelir elde etti. Ülkenin mali harcamaları Ocak-Temmuz döneminde yıllık bazda yüzde 2,5 arttı. Veriler, ülkenin ekonomik toparlanmayı pekiştirmek amacıyla maliye politikası desteğini artırma ve belirlenen politikaların uygulanmasını sağlama girişimlerinin olduğu bir dönemde açıklandı. Bir maliye yetkilisi daha önce yaptığı açıklamada, ülkenin halkın refahıyla ilgili sektörlere yönelik mali desteğini artıracağını ve istihdam, eğitim, yaşlı bakımı ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda maliye ve vergi politikalarının uygulanmasını sağlayacağını belirtmişti. Çin ekonomisi 2024 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 5 genişledi.

Kaynak: rss