BEİJİNG, 18 Ocak (Xinhua) -- Li düzenlediği basın toplantısında, "Çin'in enerji arzı şu anda genel olarak istikrarlı olmasına karşın, arz ve talep durumu ile uluslararası pazar ortamı hala karmaşık durumda" dedi. Li, komisyonun enerji arzını güvence altına almak ve fiyatları dengelemek için enerji üretimi, arzı, depolanması ve satışını optimize etmeye devam edecek çok sayıda tedbir alacağını belirtti. Komisyon, Bahar Festivali boyunca kömür üreticisi eyalet ve işletmelere üretim, satış ve teslimatın normal şekilde sürdürülmesi ile kömür üretimi, taşımacılığı ve satışlarının zamanında koordine edilmesi konusunda rehberlik edecek.

Yerli petrol ve gaz sahalarının tam üretiminin teşvik edilmesi ve ham petrol, boru hattı gazı ve LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ithalatlarının güvenliği ile istikrarının sağlanması yönünde çalışmalar yapılacak. Li, ekonomik ve sosyal kalkınma için makul enerji tüketimini kolaylaştırmak amacıyla komisyonun, elektrik üretimi ve hammadde olarak kömürün kullanımını koordine edeceğini, eyalet ve bölgeler arası enerji tahsisini optimize edeceğini ve kuzey bölgesinde doğalgaz arzını güçlendireceğini ifade etti. Yeni enerji üretimi de birden fazla kanalla artırılacak. Rüzgar enerjisine ilişkin büyük ölçekli fotovoltaik projelerinin inşası, çöl bölgelerinde hızlandırılırken, enerji karışımı optimize edilecek.

Komisyon, Bahar Festivali tatili, Beijing Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları gibi önemli dönemlerde istikrarlı ve düzenli enerji arzı sağlanmasıyla, kış aylarında ısınma amaçlı enerji arzının güvence altına alınmasının önemini vurguladı.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Çin'in bazı bölgelerinde geçen yılın Eylül ayı sonlarında kömür ve elektrik arzında sıkıntı yaşandığı bildirildi. Li, ülkenin buna tepki olarak uyguladığı etkili politikalarla "kömür fiyatlarının makul bir aralığa döndüğünü, enerji santrallerindeki kömür stoğunun söz konusu dönemde tarihi rekor seviyeye ulaştığını, enerji arzının sabit istikrarlı kaldığını ve doğalgaz kaynaklarının yeterli seviyede olduğunu" belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI