Çin, mütekabiliyet (karşılıklılık) esasına göre, Hong Kong ile ilgili konularda kötü davranan ve büyük sorumluluğu bulunan bazı ABD yönetim yetkilileri, kongre üyeleri ve STK çalışanlarıyla bunların yakın aile üyelerine yaptırım uygulama kararı aldı.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying söz konusu kararı, Perşembe günü günlük basın toplantısında, ABD'nin Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin 14 başkan yardımcısına yönelik yaptırımlarına karşı alınacak tedbirlere ilişkin sorulara yanıt verirken açıkladı. Hua, karşı yaptırımlar ABD Çin'in iç işlerine fazlasıyla müdahale ettiği ve Hong Kong ile ilgili meseleleri kullanarak Çin'in temel çıkarlarını baltaladığı için uygulamaya kondu, dedi.

Öte yandan Hua'nın verdiği bilgiye göre Çin, diplomatik pasaport sahibi ABD vatandaşlarına Hong Kong ve Makao'ya vizesiz kısa süreli ziyaret hakkı tanıyan düzenlemenin kaldırılmasına karar verdi. Hua, "Çin bir kez daha ABD'yi, Hong Kong ile ilgili meseleleri kurcalamaya ve Çin'in iç işlerine karışmaya derhal son verip yanlış ve tehlikeli yolda daha fazla ilerlememeye çağırıyor" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI