BEİJİNG, 18 Ocak (Xinhua) -- Dünyanın, yeni bir türbülans ve değişim dönemine girdiğini, küresel ekonomik toparlanmadaki istikrarsız ivme ve belirsizlikteki dikkat çekici artışın bunun göstergeleri olduğunu kaydeden Wang, tüm tarafların pandemi sonrası toparlanmayı geliştirmek için ortak arzu duyduğunu ve aynı zamanda birçok yeni zorlukla da karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi.

Wang, Xi'nin "Güçlü güven ve işbirliği pandemiyi yenmenin tek doğru yoludur" açıklamasına atıfta bulunarak, Çin'in Kovid-19'la mücadele konusunda uluslararası işbirliği ve aşıların adil dağıtılmasını teşvik etme yolunda her zaman öncü bir rol oynadığına dikkat çekti.

Wang, iç içe geçmiş krizler ve yeni kırılganlıklar, yoksulluk kuşakları ile türbülans kaynaklarının ortaya çıkması karşısında, daha adil, hakkaniyetli ve rasyonel bir küresel yönetişim sisteminin istikrarlı bir küresel toparlanmanın güçlü bir garantisi olacağını söyledi. Wang, bir veya birkaç ülkede ekonomik toparlanma yaşanmasının gerçek bir küresel toparlanma anlamına gelmediğini, küreselleşmiş bir dünyadaki tüm ekonomilerin birbirine bağımlı ve çıkarlarının bütünleşmiş olduğunu belirtti.

Xi, konuşmasında büyük ekonomilere sahip ülkelerden "politikalarının şeffaflığını ve bilgi paylaşımını artırmalarını" istedi ve önde gelen gelişmiş ülkeleri "politika yayılmalarını yönetmeye ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde ciddi etkilerden kaçınmaya" çağırdı. Wang, bu sözlerle Çin liderinin küresel yönetişim reformları için doğru yöne işaret ettiğini söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerin Kovid-19 pandemisinden ciddi şekilde etkilendiğini ve Kuzey ile Güney arasındaki uçurumun açılmakta olduğunu kaydeden Wang, Xi'nin konuşmasının Çin'in büyük bir ülke olarak sahip olduğu sorumluluk duygusunun göstergesi olduğunu ve dünyaya Çin'in küresel kalkınma çabalarına her zaman sadık bir biçimde katkıda bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Meksika Merkez Bankası 2024 büyüme tahminini düşürdü Meksika Merkez Bankası 2024 büyüme tahminini düşürdü

Wang, barışçıl kalkınma ve kazan-kazan işbirliği ile ilgili olarak, Xi'nin konuşmasının çoğu ülkenin "yeni Soğuk Savaş"a ve dünyanın bölünmesine karşı çıkma konusundaki ortak arzusunu dile getirdiğini söyledi. Wang, bunun bir kez daha Çin'in tarihin doğru tarafında ve uluslararası adalet ve hakkaniyetten yana olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI