Çek Cumhuriyeti'nde yerel basında Salı günü çıkan haberlere göre, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Avusturya yasadışı göçe karşı olduklarını ve mültecilerin 2015'teki gibi Avrupa'ya akın etmesinin tekrarlanmasını istemediklerini duyurdu. Çek Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Babis, Slovakya Başbakanı Eduard Heger ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Çek Cumhuriyeti'nin Lednice şehrinde Slavkov işbirliği kapsamında yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Afganistan'daki gelişmeleri değerlendiren Babis, üç liderin de insan kaçakçılarıyla mücadele konusunda aynı görüşte olduklarını söyledi. Afganlara anavatanlarında yardım edilmesi gerektiğini belirten Çek Cumhuriyeti Başbakanı, "Gerçekten de Avrupa'da onlara daha fazla yer yok" dedi.

16 Ağustos 2021'de çekilen fotoğraf, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Kabil Havaalanı'nda toplanan insanları gösteriyor. (Fotoğraf: Xinhua)

Çek Haber Ajansı'nın aktardığına göre Kurz, "Bununla beraber 2015 yılında yaşananların tekrarlanmasına izin veremeyiz. Biz yasadışı göçe karşıyız" dedi. Çek hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, üç ülkenin liderleri, Afganistan'daki mevcut durumun ve bunun sonucunda ortaya çıkan göç tehdidi de dahil güvenlik risklerinin yanı sıra, AB'nin ekonomik toparlanma sürecini ve Kovid-19 pandemisinin ilerleyişini de ele aldı. Üç ülke arasındaki Slavkov işbirliği formatı, 2015 yılının Ocak ayında Orta Avrupa'daki komşuluk ilişkilerinin bir tamamlayıcısı olarak ortaya çıktı ve Çek Cumhuriyeti'nin komşularıyla bölgesel işbirliğinin temellerinden birini oluşturdu. Başbakan düzeyindeki son Slavkov işbirliği formatı toplantısı 2020 yılının Eylül ayında, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşti. Çek Cumhuriyeti, formatın başkanlığını 1 Temmuz 2021'de Avusturya'dan devraldı.

Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak? Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak?
Afganistan'ın başkenti Kabil'den ayrılmak isteyen insanlar, bir Alman askeri uçağına binmek için sıraya giriyor, 24 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI