BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Somali 2021 Gu Sezonu Sonrası Gıda Güvenliği ve Beslenme Analiz Birimi'nin (FAO/FSNAU) değerlendirmesine atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, Aralık ayına kadar yaklaşık 3,5 milyon kişinin ciddi gıda güvensizliğiyle, bunun da yaklaşık 640.730'unun acil durumla karşı karşıya kalacağını belirtti.

OCHA Pazar günü yayınladığı son insani yardım bülteninde, "Ekim-Aralık deyr (kısa) yağışların gecikmesi, gıda takviyeleri ve hayvancılık gelirlerini de önemli ölçüde etkiledi" ifadesine yer verdi. Bültende, bütün sektörlerde gıda güvensizliği ve şiddetli insani ihtiyaçların bildirildiği ve şu anda 5,9 milyondan fazla kişinin insani yardım ve korumaya ihtiyacı olduğu belirtildi.

OCHA'ya göre, insani yardım örgütleri, Somali'nin çeşitli bölgelerindeki çatışmalar, özellikle kuraklık ve seller başta olmak üzere tekrarlayan iklim şokları, Kovid-19 da dahil olmak üzere hastalık yayan salgınlar ve artan yoksulluk nedeniyle, ülkedeki 7,7 milyon kişinin 2022'de insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Yaygın kuraklık koşulları, Jubaland, Güneybatı ve Galmudug eyaletlerinde (merkez bölgelerde) ve Puntland'ın bazı bölgelerinde bildirilen kuraklık etkileriyle beraber, insanların sıkıntı çekmesine ve hayvanların ise ölümüne yol açtı. Bültende, "Somali'deki 2,9 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişiye ek olarak, en az 5,5 milyon kişinin de önceden var olan olumsuz koşullar ve tekrarlayan afetler yüzünden savunmasız olduğu ve 2022 yılında insani yardım ve korumaya ihtiyacı olması muhtemel olan insanlar arasında yer aldığı bildiriliyor" ifadesi yer aldı.

OCHA'ya göre, Somalililerin yüzde 71'i, 2022'de, özellikle insani yardımın sorun olmaya devam ettiği alanlarda, yoksulluk sınırının altında yaşamaya devam edecek.

Editör: İRFAN KARSLI