HONG KONG, 2 Mart (Xinhua) -- Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesinde kısa süre önce yayınlanan bir başmakalede, ABD Başkanı Joe Biden tarafından kısa süre önce açıklanan Hint-Pasifik Stratejisi'nin Çin ile ihtilaftan ve bir soğuk savaştan kaçınma vaadiyle çeliştiği kaydedildi.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Makalede, söz konusu belgenin pek çok yönden Çin'in artan etkisinin yanı sıra Hint-Pasifik bölgesi ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile olan bağlantılara karşı eğilimli olduğunu söyledi. Bununla birlikte makalede, Biden'ın ABD'nin bölgedeki rolünü pekiştirme girişimlerine rağmen Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerin artık ABD ve onun değişken siyaset tarzına karşı ihtiyatlı olduğu kaydedildi.

Makalede, iç işlerine karışmamasını takdir eden ve kalkınma için çok önemli bulan bölgedeki çok sayıda hükümetin Çin'i düşmandan çok bir dost olarak gördüğü kaydedildi. "Kovid-19 pandemisi dünya genelinde hızla yayılırken Beijing, uzmanlığa, kaynağa ve aşıya ulaşan ve bunları sunan ilk ülke oldu" denilen makalede, Çin'in artan ticaret ve yatırımlarının pandemi sonrası ekonomik toparlanma açısından büyük önem taşıdığı, Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamındaki altyapı projelerinin çok ihtiyaç duyulan büyüme ve kalkınmayı sağladığı kaydedildi. Makalede ABD'nin planının "bölgeye yarar getirmeyeceği aksine bir yük olacağı" sonucuna varıldı.

Editör: İRFAN KARSLI