WASHINGTON, 2 Mart (Xinhua) -- 2022 Kadınlar, İş ve Hukuk adlı rapora göre; 86 ülkede kadınlar bir tür iş kısıtlamasıyla karşı karşıya kalırken, 95 ülkede eşit işe eşit ücret garantisi verilmiyor. Rapor küresel olarak kadınların tam yasal eşitliği ifade eden 100 puan üzerinden 76,5 puan aldığını ortaya koyarak, erkeklere sağlanan yasal hakların sadece dörtte üçüne sahip olduğunu gösterdi.

Çin'in ekonomi üretimi sel dönemine rağmen artışını sürdürdü Çin'in ekonomi üretimi sel dönemine rağmen artışını sürdürdü

Raporda Kovid-19 pandemisinin, kadınların yaşam ve geçim kaynakları üzerindeki orantısız etkisine karşın 23 ülkenin, 2021 yılına yasal değişiklikler yaparak kadınların ekonomik katılımını ilerletmeye yönelik uzun süredir ihtiyaç duyulan adımları attığı belirtildi. Rapora göre tüm dünyada 118 ülke anneler için 14 haftalık ücretli izni garanti ediyor. Ölçülen ülkelerin yarısından fazlası ya da 114'ü, babalar için zorunlu ücretli izin uyguluyor, ancak bu iznin ortalama süresi sadece bir hafta. Öte yandan 178 ülkede, kadınların tam ekonomik katılımını önleyen yasal engeller bulunuyor.

Dünya Bankası Kalkınma Politikası ve Ortaklıklar Yönetim Direktörü Mari Pangestu, "Her ne kadar ilerleme kaydedilmiş olsa da erkeklerle kadınların beklenen yaşam boyu kazancı arasında fark, küresel olarak 172 trilyon ABD doları düzeyinde; bu da dünyanın yıllık GSYİH'sinin neredeyse iki katı büyüklüğünde" ifadelerini kullandı.

Pangestu, "Yeşil, dirençli ve kapsayıcı kalkınmayı gerçekleştirmeye doğru ilerlerken hükümetlerin, yasal reformların hızını artırması gerekiyor, böylece kadınlar tüm potansiyellerini gerçekleştirebilir ve tam ve eşit bir şekilde yarar sağlayabilir" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI