Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, günün erken saatlerinde gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Afgan mevkidaşı Hamdullah Mohib'e bu planı iletti.

Xi: ABD ile kazan-kazan işbirliğini geliştirmeye hazırız Xi: ABD ile kazan-kazan işbirliğini geliştirmeye hazırız

Sullivan, ABD'nin "Taliban'ın terörist gruplarla bağlarını kesme, Afganistan'da şiddeti azaltma ve Afgan hükümeti ve diğer paydaşlarla anlamlı müzakerelere katılma konularındaki taahhütlerini yerine getirip getirmediğini" değerlendireceğini belirtti.

Yazılı açıklamada, "Sayın Sullivan, Afganistan için istikrarlı, egemen ve güvenli bir geleceğin desteklenmesi adına kolektif bir strateji bağlamında Afganistan hükümeti, NATO müttefikleri ve bölgesel ortaklarla yakinen fikir alışverişinde bulunmaya kararlıdır" ifadeleri yer aldı.

ABD ile Taliban, 2020'nin Şubat ayı sonlarında bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Taliban'ın, terörist gruplarla ilişkilerini kesme gibi şartları yerine getirmesi halinde ABD askeri kuvvetlerinin Mayıs 2021'e kadar Afganistan'dan tamamen çekilmesi öngörülmüştü.

Başkan Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken Salı günkü görevlendirme toplantısında, terörist El Kaide örgütünün halen Taliban'la ilişkilerini sürdürdüğünü söylemişti.

Yaklaşık 2 bin 400 ABD askerinin hayatını kaybettiği Afganistan'daki savaş, ABD tarihindeki en uzun savaş niteliğinde. Önceki ABD Başkanı Donald Trump, kıdemli yardımcılarının bir kısmının daha ihtiyatlı bir yaklaşım önermesine karşın başkanlığının son aylarında Afganistan'dan çekilmeye hız vermişti. Pentagon geçen hafta Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısının 2 bin 500 seviyesine indiğini teyit etmişti.

Editör: İRFAN KARSLI