Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Adelaide Üniversitesi Çarşamba günü, Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü (SAHMRI) ve uluslararası biyoteknoloji şirketi BioCina ile müşterek ortaklık yaptığını duyurdu. Bu, altı ay içerisinde mRNA aşılarının seri üretiminin yapılmasına imkan verebilecek.

Anlaşma uyarınca BioCina'nın Ağustos 2020'de satın aldığı Adelaide Pfizer fabrikası, Adelaide Üniversitesi ve SAHMRI tarafından sağlanan sermayeyle aşı üretmek için kullanılabilecek. Geleneksel aşılarla karşılaştırıldığında mRNA aşıları, çok daha büyük ölçekte üretilebiliyor ve virüslerin mutasyona uğramış varyantlarına yönelik olarak daha hızlı değiştirilebiliyor.

Aşı üretim uzmanı ve Adelaide Üniversitesi Rektör Yardımcısı Vekili Anton Middelberg, Avustralya'da mRNA aşıları üretme kabiliyetinin, Kovid-19 pandemisinin ötesinde uygulamalarının olacağını söyledi. Middelberg, "Bu mikrobik hücreler, biyoteknolojinin koşum atlarıdır" dedi.

Middelberg şöyle konuştu: "Çünkü çok hızlı şekilde bir DNA parçasını kodlamanızı ve çok çabuk şekilde pek çok malzeme üretmenizi sağlayan bir endüstriyel organizmadır. Bu da Kovid-19'un Kovid-23'e dönüşmesi halinde oldukça hızlı şekilde aşı üretmeye başlama konumunda olacağımız ve kuyruğun arkasından önüne doğru ilerleyebileceğimiz anlamına geliyor." Middelberg şöyle devam etti: "Bu projenin en önemli yanı, sıfırdan yatırım yapmaktansa, düzenleyici kurum onayı almış var olan bir tesisin kullanılacak olması. Böylelikle hemen harekete geçip çalışmaya başlayabiliriz."

BioCina CEO'su Ian Wisenberg, The Australian gazetesine verdiği demecinde, "Avustralya gibi bir ülkede yaklaşık 20 milyon kişiden, yani 40 milyon doz aşıdan bahsediyoruz. Bu da üretim açısından büyük bir sayı değil. Altı ila 12 aylık aynı zaman diliminde 100 milyon doz üretmemek için hiçbir sebep görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI