Bazı uzmanlar, Avustralya Donanması'na Avustralya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki güvenlik işbirliği aracılığıyla nükleer güçle çalışan denizaltılar tedarik edilmesinin planlandığı AUKUS olarak bilinen hamlenin bölgedeki istikrara zarar vereceği ve gerginliği artıracağı yorumunda bulundu. Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub, AUKUS'un bölgesel bir silahlanma yarışı yaratabileceği konusundaki endişesini dile getirdi. Savunma Bakanı Hişamuddin Hüseyin de kışkırtıcı askeri hamlelere karşı AUKUS'un bir parçası olanları, bu hamlenin gerginliğin ve bölgede olası çatışmaların artmasına sebep olabileceği yönünde uyardı.

Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nden politika uzmanı Lee Pei May de "Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve İngiltere'nin oluşturduğu stratejik ortaklık çok tehlikeli bir örnek oluşturuyor, bu kesinlikle bölgeyi istikrarsızlaştıracak" yorumunda bulundu. Lee, bölgedeki ülkelerin bunu kendi askeri amaçları için nükleer teknolojiye ulaşmak konusunda bahane olarak kullanabileceğini belirterek, "bölgede artan, yoğun bir silahlanma yarışına" karşı uyarıda bulundu. Malezyalı politik gözlemci Azmi Hassan da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin şimdiye kadar bölgede nükleer silahlar ile nükleer güçle çalışan deniz araçları bulunmasını hoş karşılamadığını hatırlattı. Azmi, Avustralya'nın bu denizaltılara ulaşmasının Avustralya ile ASEAN ülkeleri arasında gerginliğe sebep olabileceğini kaydetti.

Avustralya'nın Sidney kentindeki Sidney Opera Binası yakınlarında bir kadın görülüyor, 26 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Hu Jingchen/Xinhua)

Azmi, "Eğer Avustralya denizaltıların geçişiyle ilgili (bizi) bilgilendirmesi talebini gözardı ederse sadece Malezya ile değil ASEAN'ın tamamıyla da gerginliğe sebep olur" dedi. Malezyalı uzman, AUKUS'un tarafsızlıklarından vazgeçip anlaşmada taraf tutmaya zorlayarak ASEAN ülkelerini bazılarının anlaşmadan yana, bazılarının ise karşı olduğu şekilde bölebileceğine de dikkat çekti.

İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında

Malezya Pasifik Araştırma Merkezi'nin Baş Danışmanı Oh Ei Sun, AUKUS ile Fransa'nın dışlanmasının ABD müttefiklerinin de özellikle Afganistan'daki kötü çıkıştan sonra duruma şüpheyle yaklaşmasına sebebiyet verebileceğini kaydetti. Oh Ei Sun, bu olayların ABD'nin itibarına darbe vurduğunu ve bunun da yakın zamanda toparlanacak gibi durmadığı yorumunda bulundu. Baş danışman, AUKUS'un "elbette Fransa'yı çok kızdıracağını" ve "diğer müttefiklerin de ABD koruması ile diğer konularda bir kez daha düşünmesi gerektiğini" söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI