Yetkililer, bu sözü 15. ASEAN Ulusaşırı Suçlar Bakanlar Toplantısı'nda (AMMTC) verdi. Bakanlar toplantısı ve ilgili görüşmeler, 28-30 Eylül tarihleri arasında video konferans aracılığıyla Brunei'de gerçekleştirildi. Bakanlar toplantısında pandemi sonrası dönemde uluslararası suçla mücadeleye dair bir deklerasyon yayınlandı. Deklerasyonun ASEAN'ın siber suçlar ile sınır bölgelerindeki kaçakçılık faaliyetleri gibi son suç işlem eğilimleriyle mücadeleye yönelik planlamasına temel oluşturması bekleniyor. Perşembe günü yayınlanan açıklamaya göre toplantıya ASEAN ülkelerinden bakanlar ile üst düzey yetkililerin yanı sıra ASEAN Genel Sekreteri ve ASEAN Sekreteryası da katıldı.

Brunei'nin ikinci dereceden Savunma Bakanı ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Haji Awang Halbi, Brunei'nin Kovid-19 sonrası dönemde ilgili fırsatlar ile zorluklara odaklanarak, sınırlar arasında işlenen bölgesel ve uluslararası suçlarla mücadeleyi desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak? Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak?

Toplantıya başkanlık eden yetkili, AMMTC'nin ASEAN'ın sektörel yapılarıyla işbirliğini ve mevcut Kovid-19 krizinde aralarında Çin, Güney Kore ve Japonya'nın da bulunduğu ASEAN'daki diyalog ortaklarıyla birlikte bölgesel toparlanma çabalarını daha da ilerletmesi gerektiğinin altını çizdi. Toplantıdaki yetkililer, ASEAN kapsamındaki sınır bölgelerinde uygulanan güvenliğin seviyesini güçlendirmek için alınacak önlemleri belirleyen bir ASEAN sınır işbirliği yol haritasının kabul edilmesi konusunda da anlaştı.

Editör: İRFAN KARSLI