J.P. Morgan, Çin'in 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 5,2'ye yükseltti J.P. Morgan, Çin'in 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 5,2'ye yükseltti

Salı günü ilk YeniNesilAB yeşil tahvilini piyasaya süren Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) genelinde sadece yeşil ve sürdürülebilir yatırımlarda kullanılmak üzere 12 milyar euro (13.8 milyar ABD doları) tutarında tahvil ihraç etti. Tahvile, çok sayıda yatırımcı ilgi gösterdi. Yeşil tahvile nihai talep toplamı 135 milyar euroyu geçerek ihraç miktarının 11 kat üzerinde gerçekleşti. AB Komisyonu'nun bütçe ve yönetimden sorumlu üyesi Johannes Hahn'a göre, bu küresel sermaye piyasalarında şimdiye kadarki en büyük yeşil tahvil talebi ve yeşil tahvil ihracı oldu ve AB, dünyanın açık ara en büyük yeşil tahvil ihraççısı olma yolunda ilerliyor. Eylül ayı başında YeniNesilAB yeşil tahvili çerçeve planının kabul edilmesinin ardından Salı günü gerçekleşen tahvil ihracı, 2026 sonuna kadar 250 milyar euroluk ihracın planlandığı YeniNesilAB yeşil tahvil programının başlangıcını temsil ediyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 28 Aralık 2018 tarihinde çekilen fotoğrafta, euro banknotları görülüyor. (Fotoğraf: Zheng Huansong/Xinhua)

YeniNesilAB yeşil tahvil ihracından elde edilen kaynak, AB Kurtarma ve Dayanıklılık Programı kapsamında yeşil ve sürdürülebilir harcamaları finanse etmek için kullanılacak. Her bir ülke Kurtarma ve Dayanıklılık Planı kapsamındaki yardımların en az yüzde 37'sini yeşil ekonomiye geçişe ayırmak durumunda. Basın toplantısında konuşan Hahn, "Bugünkü tahvil ihracı, YeniNesilAB yeşil tahvil programı için güçlü bir başlangıç. Bu, AB'yi dünyanın en büyük yeşil tahvil ihraççısı haline getirme yolunda AB'nin sürdürülebilirliğe olan bağlılığının güçlü bir işareti" ifadelerini kullandı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AB genel merkezinin önünde dalgalanan Avrupa Birliği bayrakları, 21 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Zheng Huansong/Xinhua)

Hahn, "Geleceğimiz yeşil (ekonomide) ve yatırımcılara paralarının Avrupa ekonomisinde sürdürülebilir bir toparlanmayı finanse etmek için kullanılacağını açıkça gösterme fırsatını yakalamamız açısından bu son derece önemli" diye konuştu. YeniNesilAB, Avrupa'nın koronavirüs pandemisinin etkilerinden kurtulmasını desteklemek ve daha yeşil, daha dijital ve daha dayanıklı bir Avrupa ekonomisi inşa etmeye yardımcı olması için hazırlanmış cari fiyatlarla 800 milyar euroyu aşan geçici bir kurtarma planı. Avrupa Komisyonu, AB adına YeniNesilAB'yi finanse etmek için bugünden 2026'nın sonuna kadar sermaye piyasalarından 800 milyar euroyu bulan kaynak sağlamayı hedefliyor. (1 euro = 1,15 ABD doları)

Editör: İRFAN KARSLI