WASHINGTON, 9 Aralık (Xinhua) 50-50 bölünmüş mecliste bulunan tüm Demokratlar ve 14 Cumhuriyetçi, Kongre'nin yasal borçlanma sınırını belirli bir miktarda artırmasına izin verecek olan bu hamlenin lehinde oy kullandı. Cumhuriyetçiler daha önce Demokratların hem Kongre her iki kanadını, hem de Beyaz Saray'ı kontrol ettikleri için krizle kendi başlarına başa çıkmaları gerektiğini öne sürerek Demokratların borç tavanını yükseltme çabalarını desteklemeyi reddetmişler ve Demokratların büyük harcama tasarılarını hazırlama sürecinde her iki partiyi kapsayan bir tutuma sahip olmamalarından şikayet etmişlerdi.

Haftalarca süren karşılıklı suçlamalar ve tarafların birbirine boyun eğmeyerek kendi koşullarını karşılarındakine kabul ettirmeye çalıştıkları stratejilerin ardından Kongre üyeleri, Ekim ayında bir ekonomik felaket riskini geçici bir şekilde ortadan kaldırarak borç tavanını Aralık başına kadar uzatmayı kabul ettiler. Son oylama, Cumhuriyetçilerin Senato'daki lideri Mitch McConnell'in konuyla ilgili Demokrat liderlerle bir anlaşmaya varmasının ardından gerçekleşti. Böylece aylarca süren çıkmaz aşılarak, yaklaşan bir borç temerrüdünün önlenmesine yardımcı oldu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçen hafta Kongre üyelerine yaptığı konuşmada, "Kongre'nin bu konuyu ele almasının ne kadar kritik önemde olduğunu abartmam mümkün değil. Amerika faturalarını zamanında ve tam olarak ödemeli. Bunu yapmazsak şu anki toparlanma durumumuzun içini boşaltacağız" dedi. Yellen, "15 Aralık'ta nerede olacağımız konusunda belirsizlik bulunuyor ve hükümeti finanse etmenin mümkün olmayacağını görebileceğimiz senaryolar var" dedi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Washington D.C. merkezli düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center'a göre, ülkenin faturalarının zamanında ödenmemesi, özellikle ekonomik toparlanma ve yeni bir Kovid-19 varyantı üzerindeki belirsizliğin arttığı bu dönemde küresel ekonomide ani dalgalanma etkileri yaratabilir. Genel olarak borç tavanı olarak adlandırılan borç limiti, ABD hükümetinin sosyal güvenlik ve sağlık yardımları, ulusal borcun faizi ve diğer ödemelerin de aralarında olduğu mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borç almaya yetkili olduğu toplam para miktarını ifade ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI