Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

ABD yetkililerine atıfta bulunan çok sayıdaki medya kuruluşu, Joe Biden yönetiminin 5 Şubat'ta sona erecek olan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (Yeni START) için tam beş yıllık bir uzatma talep edeceğini bildirdi.

Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, Biden'ın anlaşmayı uzatacağını söylemişti. Blinken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ndeki onay oturumunda yaptığı açıklamada "(Biden'ın) bir uzatma kararı almayı istediğini biliyorum, Başkanlık olarak isteyeceğimiz uzatma süresi konusunda bir karar almamız gerekecek" demişti.

Yeni START, iki ülkenin onayı ile en fazla beş yıl uzatılabiliyor. Stratejik nükleer savaş başlıkları ve fırlatma sistemlerinin sayısını sınırlandıran anlaşma, iki nükleer süper güç arasında yürürlükte olan son nükleer silah kontrol paktı olma özelliğini taşıyor. Trump yönetimi, Rusya ile müzakere turlarının ardından geçen yıl anlaşmayı daha kısa bir süre için uzatmaya çalışmış ancak taraflar resmi bir anlaşmaya varamamıştı.

Editör: İRFAN KARSLI