ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Perşembe günkü basın toplantısında, "İranlıları masaya gelmeye ikna etmek için herhangi bir tek taraflı jest veya teşvik teklif etmeyeceğiz" dedi. Price sözlerini şöyle sürdürdü: "İranlılar, JCPOA'ya (Ortak Kapsamlı Eylem Planı) tam olarak uymaya devam etmeleri için bir adım atmamaları durumunda bizim onlara bir iltimas veya tek taraflı jestte bulunacağımız gibi bir izlenime sahiplerse, bu yanlış bir izlenimdir."

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü bir Kongre oturumunda yaptığı konuşmada, Washington'ın Tahran ile sadece bir görüşme yapabilmek için ödün vermeyeceğini açıkça ifade etmişti. Blinken, Tahran 2015 İran nükleer anlaşmasına "uymaya geri dönmeden" önce Güney Kore'nin İran'ın dondurulmuş varlıklarını serbest bırakacağı yönündeki medya haberlerini de reddetti.

ABD ve İran, nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması konusunda bir açmazda bulunuyor. Joe Biden yönetimi, İran'ın JCPOA'ya tam olarak uymaya devam etmesi halinde ABD'nin de aynısını yapacağını belirtmişti. Ancak İran anlaşmaya uymaya devam etmesinin, sadece ABD yaptırımlarının kaldırılmasıyla gerçekleşeceği konusunda ısrar etmişti.

Tahran kısa süre önce Avrupa ülkeleri ve ABD ile nükleer görüşmeler yapılması yönünde Avrupa Birliği'nden gelen bir teklifi de reddetmişti. ABD'nin 2018 yılında nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya koymasına karşılık İran da anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinin bazı kısımlarının uygulamasını askıya almıştı.

Editör: İRFAN KARSLI