BM Genel Sekreteri, BM Güvenlik Konseyinin çatışmalar ve gıda güvenliği gündemiyle video konferans yoluyla kamuoyuna açık olarak düzenlediği müzakerelerde yaptığı konuşmada, "Sadece etkilerini hafifletmek yerine, tüm ülkeleri çatışmalara son vermeye ve dış politikanın önemli bir önceliği haline getirmeye çağırıyorum" dedi.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Guterres, "Konsey üyelerini, şiddeti sona erdirmek, barışı müzakere etmek ve dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen açlık ve acıları hafifletmek için elinizden gelen her şeyi yapmak için ayrıcalıklı konumunuzu kullanmaya çağırıyorum," dedi ve şöyle devam etti: "21. yüzyılda kıtlığa ve açlığa yer yok."

Yaygın açlığa değinen BM Genel Sekreteri, "dünya genelinde çatışmaların yol açtığı çok sayıda kıtlık ve açlıkla karşı karşıyayız" dedi. Guterres, "İklim şokları ve Kovid-19 pandemisi yangını körüklüyor. Acil olarak harekete geçilmezse milyonlarca insan aşırı açlık ve ölümün eşiğine gelecek" dedi. Guterres, gıda güvenliğiyle ilgili en ciddi endişenin, "uzun süredir acil seviyesinde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olan 34 milyondan fazla insan olması gerektiğini" söyledi.

BM Genel Sekreteri, ayrıca insani yardımlara erişimin engellenmemesi ve sivilleri aç bırakmanın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasının yasaklanması gerektiğini vurguladı. Guterres, "Maalesef, son dönemde açlığı bir savaş taktiği olarak kullanıldığına dair çok sayıda örnek var" dedi. BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi üyelerini, "bu korkunç eylemlerden hesap sormak için azami önlem almaya ve çatışmanın (ilgili) taraflarına uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini hatırlatmaya" davet etti. Genel Sekreter, küresel toplumu gıda sistemlerini daha kapsayıcı, dirençli ve sürdürülebilir hale getirecek şekilde dönüştürmeye de çağırdı.

Editör: İRFAN KARSLI