ATİNA, 13 Ocak (Xinhua) -- Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı'nın elektronik posta yoluyla paylaştığı basın açıklamasına göre, Yunanistan'daki refakatsiz çocukların sayısı Şubat 2020'de 5.424'ten Aralık 2021'de 2.576'ya geriledi. İki yıl önce 1.000'in üzerinde çocuk barınma imkanından yoksun iken günümüzde bu çocukların tümünün kalacak yeri bulunuyor. Basına yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında Göç ve İltica Bakan Yardımcısı Sofia Voultepsi ve diğer yetkililer, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde yürütülen programlarda elde edilen ilerlemeyi değerlendirdi. Voultepsi ve yetkililer, önümüzdeki aylarda uygulamaya konulacak yeni projelerin ana hatlarını çizdiler.

Voultepsi, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Ülkemizde binlerce refakatsiz çocuğu ağırladık ve pandemi krizine rağmen son iki yıl içinde 1.000 ila 1.200 refakatsiz çocuğun diğer Avrupa ülkelerine yerleştirilmesini sağladık. Bu çocukların korunması için bu programı ve diğer bir dizi programı uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bakan yardımcısı, "Entegrasyon konusunda, yeni bir ulusal strateji açıklıyoruz; bütüncül olan bu strateji korumayla sadece eğitimi değil, aynı zamanda mültecilerin iş bulup kendi ayakları üzerinde durmasını kolaylaştıracak mesleki eğitimi birleştiriyor. Aynı zamanda Avrupalı yaşam tarzı ve insan kaçakçılığı dahil her türlü şiddete karşı korunma gibi hayati alanlarda da eğitim veriyoruz" diye ekledi.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

2015 yılından bu yana Yunanistan'a 1 milyonun üzerinde mülteci ve göçmen ulaştı. Bunların çoğu, 2016 yılının kış aylarında Balkanlar'dan Orta Avrupa'ya giden yoldaki sınırların kapatılmasına kadar diğer Avrupa ülkelerine olan tehlikeli yolculuklarına devam etti.

Son yıllarda bu akın büyük oranda azalmasına karşın halen binlerce kişi Avrupa'ya geçmek için hayatlarını riske atmaya devam ediyor. Resmi verilere göre şu anda Yunanistan'da devlete ait tesislerde kalan yaklaşık 38.000 sığınmacı bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI