"İtalya'nın kuzeyindeki Lombardiya'da 2019 yazının sonundan beri morbiliform döküntüleri olan hastalardan toplanan numunelerde bulunan SARS-CoV-2 için moleküler kanıtlar" başlıklı araştırma raporu, aralarında üçü Milan Üniversitesi, biri Roma Yüksek Sağlık Enstitüsü'nden olan dört kıdemli rapor yazarının da olduğu 16 kişilik bir araştırma ekibi tarafından hazırlandı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı

Henüz bir hakem tarafından incelenmeyen ve SSRN ön baskı bilgi havuzunda Ağustos ayı başlarında yayımlanan 27 sayfalık rapor, 2018'den bu yılın başına kadar Lombardiya bölgesinden kızamık ve kızamıkçık testi için toplanan 435 deri numunesinin incelendiği bir çalışmaya dayanıyor.

Araştırmacılar, toplanan deri numunelerinin 13'ünde SARS-CoV-2 enfeksiyonuna ilişkin moleküler kanıt buldu. Bunların arasında en eski pozitif vaka 12 Eylül 2019'a ait. Öte yandan rapora göre, Ağustos 2018 ile Temmuz 2019 arasında toplanan 281 numunede net bir enfeksiyon kanıtı bulunamadı. Raporda, "Tahminimizce, SARS-CoV-2 atasının bilinen insan enfeksiyonları, 2019 yılının Haziran sonu ile Ağustos sonu arasında ortaya çıktı" ifadeleri yer aldı.

Editör: İRFAN KARSLI